Indonesië: Presidentskandidaat Prabowo zal waarschijnlijk nauwe banden met China onderhouden

De Indonesische minister van Defensie Prabowo Subianto, ooit een felle criticus van China, is de waarschijnlijke winnaar van de presidentsverkiezingen. Het is onwaarschijnlijk dat zijn veronderstelde overwinning zal leiden tot grote verschuivingen in de betrekkingen met Beijing, zeggen analisten, aldus VOA News.

De zorgen over de veiligheid op het werk en milieuvervuiling die verband houden met Chinese investeringen, evenals de claims van Beijing in de Zuid-Chinese Zee, zouden echter de stabiliteit van de relatie op de proef kunnen stellen.

Terwijl president Joko Widodo aan de macht was, werd China de grootste handelspartner van Indonesië en maakte gebruik van zijn rijke hulpbronnen. Jokowi, zoals hij vaak wordt genoemd, heeft er bij China op aangedrongen nog meer kapitaal naar Indonesië te brengen, dat een belangrijke deelnemer is geworden in het Belt and Road Initiative.

China heeft miljarden geïnvesteerd in de ondersteuning van de grote infrastructuurprojecten in Indonesië, waaronder de hogesnelheidslijn Jakarta-Bandung, die in oktober werd geopend, en Cirata, het grootste drijvende zonne-energieproject van Zuidoost-Azië, dat vorig jaar volledig online ging.

error: Kopiëren mag niet!