Het Chinese passagiersvliegtuig van eigen bodem

DOOR DUNCAN MIL
20 februari 2024 – Het C919-vliegtuig met smalle romp van Peking – een potentiële rivaal van Boeing- en Airbus-vliegtuigen – heeft zijn eerste uitstapje buiten Chinees grondgebied gemaakt door een flyby te organiseren op de Singapore Airshow.

Tijdens de show, die dinsdag officieel begon, kondigde het Chinese staatsbedrijf Tibet Airlines een bestelling aan voor 40 C919-jets, aldus de Chinese staatsmedia Global Times.

Vliegtuigbouwers en motorproducenten hebben moeite gehad om het herstel van de vraag bij te houden nadat de scherpe neergang tijdens de pandemie leidde tot banenverlies en een tekort aan vaardigheden in de sector.

De C919, die een catalogusprijs heeft van 108 miljoen dollar, heeft Peking volgens het Center for Strategic and International Studies in Washington naar schatting 49 miljard dollar aan ontwikkelings-, productie- en andere kosten gekost. Hoewel goedkoper dan de A320neo (€ 110,6 miljoen), leveren de LEAP 1A-motoren van de A320 een brandstofbesparing en CO2-reductie van 20% op.

Shukor Yusof van Endau Analytics zei dat de C919 “het meest onderzochte vliegtuig op de Singapore Airshow” zou zijn.

Het vliegtuig is nog niet gecertificeerd door Amerikaanse en Europese luchtvaarttoezichthouders, wat volgens Yusof “een groot nadeel” was.

“Het zal op een kleine manier een concurrent worden, maar het zal niet in dezelfde klasse zitten als Airbus en Boeing”, zei hij.

error: Kopiëren mag niet!