De junta van Myanmar veroordeelt drie brigadegeneraals ter dood nadat de stad zich heeft overgegeven

Op 19 februari meldde AFP in Yangon dat de militaire junta van Myanmar drie brigadegeneraals ter dood had veroordeeld voor hun daden vorige maand, toen zij zich, samen met honderden troepen, overgaven en een strategisch gelegen stad nabij de Chinese grens overgaven aan strijders van etnische minderheden. . Deze stad, Laukkai, gelegen in de noordelijke Shan-staat, viel na maanden van conflict in handen van de zogenaamde Three Brotherhood Alliance. De overgave betekende een van de grootste nederlagen voor het leger in decennia en leidde tot zeldzame publieke kritiek op de junta van zijn aanhangers, te midden van aanhoudende pogingen om de oppositie tegen de staatsgreep van 2021 te onderdrukken. Na de overgave mochten de officieren en hun troepen het gebied verlaten. Militaire bronnen bevestigden echter, op voorwaarde van anonimiteit, de doodvonnissen zonder details te geven over wanneer ze werden uitgesproken. Een militaire woordvoerder bevestigde vorige maand dat de drie brigadegeneraals in militaire hechtenis zaten, en benadrukte dat desertie van een post zonder toestemming zou kunnen leiden tot de doodstraf volgens de militaire wet van Myanmar.

error: Kopiëren mag niet!