Daling van 20% in Israëlische Economie Door Conflicten

De Israëlische economie heeft in het laatste kwartaal van 2023 een dramatische daling van 19,4% ondervonden, voornamelijk veroorzaakt door militaire conflicten met Hamas. Deze neergang heeft geleid tot massale evacuaties en de mobilisatie van duizenden reservisten, wat aanzienlijke bedrijfsstoringen tot gevolg had. De feitelijke economische krimp overtrof de voorspellingen van analisten, die een terugval van 10,5% hadden voorzien, aanzienlijk.

De Israëlische sjekel daalde in waarde, wat een eind maakte aan een korte periode van winst op de aandelenmarkt van Tel Aviv. Ondanks deze tegenslagen, registreerde Israël toch een groei van 2% in het bbp over het gehele jaar 2023, overeenkomstig de verwachtingen.

Analisten en de Bank of Israel voorspellen een herstel met een groei van 2% in 2024, licht boven de prognose van het ministerie van Financiën van 1,6%. Deze gegevens tonen de economische impact van het conflict, vooral binnen de technologiesector en vergeleken met de schokken van de COVID-19-pandemie.

Israël heeft aanzienlijke financiële stappen ondernomen om de economie en nationale munt te stabiliseren, waaronder het verkopen van 30 miljard dollar aan reserves. Deze maatregelen benadrukken de ernst van de economische schade door het conflict en de pogingen van de regering om een stabilisatie te bewerkstelligen te midden van deze en toekomstige uitdagingen.

error: Kopiëren mag niet!