Aanklacht tegen weduwe van Haïtiaanse president wegens zijn moord

In Haïti is Martine Moïse, de weduwe van de vermoorde president Jovenel Moïse, samen met ongeveer vijftig anderen, waaronder een voormalige premier, aangeklaagd in het onderzoek naar de moord op de president in 2021. De aanklachten, onthuld door een gelekt document van rechter Walther Wesser Voltaire, impliceren dat Martine Moïse samen met de voormalige premier Claude Joseph een complot had gesmeed om de president te vervangen.

President Jovenel Moïse werd op 7 juli 2021 in zijn slaapkamer in Port-au-Prince doodgeschoten, een aanval waarbij zijn vrouw gewond raakte. Dit 122-pagina tellende document roept op tot de arrestatie en berechting van de aangeklaagden.

De weduwe van de president en Joseph hebben niet direct gereageerd op de beschuldigingen. Martine Moïse heeft eerder kritiek geuit op wat zij ziet als onrechtvaardige arrestaties en politieke vervolgingen. Ondertussen, ontkent Joseph de aantijgingen en beweert dat premier Ariel Henry, die na de moord het leiderschap op zich nam, het rechtssysteem manipuleert voor politieke winst.

Premier Ariel Henry, die aan de macht kwam vlak voor de moord en verkiezingen heeft uitgesteld vanwege veiligheidsproblemen, wordt door tegenstanders beschuldigd van het gebruiken van het Haïtiaanse rechtssysteem voor persoonlijk gewin. Een aparte gerechtelijke procedure vindt plaats in Miami, waarbij betrokkenen bekennen te hebben geconspireerd om Colombiaanse huurlingen in te zetten voor de moord, oorspronkelijk bedoeld als een ontvoeringscomplot.

error: Kopiëren mag niet!