TotalEnergies overweegt uitstel eerste olie-ontwikkeling in Suriname ter beheersing van kosten

TotalEnergies heeft aangegeven open te staan voor het uitstellen van de eerste olie-ontwikkeling in Suriname. Deze verklaring kwam van Patrick Pouyanne, Chief Executive Officer van TotalEnergies, tijdens een winstconferentie voor het vierde kwartaal van 2023 op 7 februari. Deze mogelijke vertraging komt te midden van hoge verwachtingen rond de olie-ontwikkelingsprojecten in Block 58, waar eerder substantiële olievondsten zijn gedaan.

Pouyanne benadrukte het belang van kostenbeheersing als een fundamenteel element in hun besluitvormingsproces. Volgens hem streeft TotalEnergies ernaar de fouten te vermijden die in 2010 werden gemaakt, waar volume boven waarde werd gesteld. De CEO suggereerde dat het uitstellen van projecten soms de voorkeur krijgt boven haasten, gezien de olie niet zal ‘verdwijnen’.

Deze ontwikkeling zou een significant effect kunnen hebben op de economie van Suriname, die momenteel deel uitmaakt van een IMF-programma. De verwachtingen waren hooggespannen dat de olie-ontwikkeling een belangrijke economische impuls zou betekenen voor het land. Vertragingen kunnen de broodnodige inkomsten uit olie in gevaar brengen, wat leidt tot vragen over de economische stabiliteit en groeiprognoses van Suriname.

Politiek gezien brengt deze mogelijke vertraging complicaties met zich mee voor de zittende regering, vooral met de verkiezingen van 2025 in het vooruitzicht. De regering had gehoopt op de olie-ontwikkeling als een belangrijk succesverhaal om aan de kiezers te presenteren. Vertraging kan de publieke perceptie ten aanzien van de economische vooruitgang onder de huidige regering beïnvloeden en leiden tot politieke consequenties aan de stembus.

Analisten zijn van mening dat voor Suriname het behalen van economische mijlpalen, zoals de start van de olieproductie, cruciaal is voor zowel het herstel van de economie als het versterken van het politieke draagvlak. Echter, de mededeling van TotalEnergies om mogelijkerwijs het project uit te stellen, stelt nieuwe uitdagingen voor zowel de economische planning als het politieke landschap van Suriname.

Terwijl TotalEnergies nog steeds gepland heeft om tegen het einde van dit jaar een ontwikkelingsplan in te dienen en de productie tegen 2028 verwacht te starten, zullen de komende maanden kritisch zijn in het vormen van de toekomstige economische en politieke trajecten van Suriname. Met de onzekerheden rond de olie-ontwikkeling zullen alle ogen gericht zijn op hoe de regering en TotalEnergies navigeren door deze turbulente wateren.

error: Kopiëren mag niet!