Verenigd Koninkrijk: Eitje uit Romeinse tijd heeft vloeibare dooier

Wetenschappers in Groot-Brittannië komen woorden te kort om te beschrijven hoe bijzonder hun nieuwste vondst is: een volledig heel eitje dat rond het jaar 300 na Christus is gelegd.

Onder de scan bleek de dooier ook nog eens deels vloeibaar. Het eitje is waarschijnlijk van een kip en kwam veertien jaar geleden al naar boven tijdens opgravingen in het Britse Aylesbury, tussen Oxford en Londen.

Archeologen weten dat het zo’n 1.700 jaar oud is, omdat het met wat andere eitjes werd gevonden met een geweven mand en aardewerk uit deze laat-Romeinse tijd. Ze lagen in een waterput, waar de natte omstandigheden er waarschijnlijk voor hebben gezorgd dat de eitjes zo mooi heel bleven.

Het zou nog tot afgelopen augustus duren voor wetenschappers écht ‘weggeblazen’ werden door wat het ei te bieden had. Onderzoekers van de universiteit van Oxford en Kent hebben het eitje onder een micro-CT-scanner van binnen kunnen bekijken. En daarbij werd de vloeibare dooier gevonden.

error: Kopiëren mag niet!