Wereldwijd 140 Journalisten Gedood in 2023, Een Alarmerende Toename

In 2023 is wereldwijd een zorgwekkende toename van het aantal vermoorde journalisten genoteerd. Volgens een rapport van de Press Emblem Campaign (PEC) zijn er in dat jaar minstens 140 gewelddadige sterfgevallen van verslaggevers geregistreerd in 28 landen, wat neerkomt op een toename van ruim 20 procent in vergelijking met 2022 toen er 116 journalisten omkwamen.

Gevaarlijke Regio’s voor Mediaprofessionals

De Gazastrook springt eruit als de gevaarlijkste regio met een hoge concentratie van mediadoden: sinds het begin van het Israëlische offensief in oktober 2023 zijn daar 81 journalisten omgekomen. In de laatste drie maanden van het jaar kwam zelfs bijna elke dag een journalist om het leven. De PEC dringt aan op een onafhankelijk onderzoek van de Verenigde Naties om te bepalen of deze journalisten specifiek doelwit waren van de aanvallen en roept op tot gerechtigheid voor de slachtoffers.

Latijns-Amerika en het Midden-Oosten het Dodelijkst

In Latijns-Amerika was de situatie voor journalisten ook allesbehalve veilig. Mexico werd bestempeld als de op een na dodelijkste plek ter wereld voor journalisten met negen moorden, gevolgd door Guatemala met vijf doden. In de regio Midden-Oosten vonden de meeste moorden plaats, met 64 procent van de totale sterfgevallen in 2023. Latijns-Amerika kwam op de tweede plaats met twintig doden, gevolgd door Azië, Afrika, Europa en Noord-Amerika.

De cijfers onderstrepen de voortdurende risico’s voor journalisten wereldwijd en het belang van bescherming voor de persvrijheid en de veiligheid van mediawerkers.

error: Kopiëren mag niet!