Verwachtingen en zorgen van burgers voor 2024 in Suriname

In gesprek met verschillende burgers over hun verwachtingen voor 2024, komt een divers beeld naar voren. Sandhia geeft aan, dat zij geen veranderingen ziet komen in 2024, gezien Suriname economisch in een diepe put zit. Farida is dezelfde mening toegedaan. “Het gaat zwaarder worden in het land. Als de benzineprijs al omhoog is gegaan, dan verwacht ik dat alle andere prijzen ook omhoog zullen gaan.”

Imaibel hoopt op economische stabiliteit om constante prijswijzigingen te vermijden. Verder verlangt zij naar uitbreiding van SWM-aansluitingen en verbeterde infrastructuur in Para. Ook ziet ze graag, dat er straatverlichting komt in bepaalde binnenwegen van Para.

Donovan noemt een aantal zaken die volgens hem verbeterd moeten worden. “De veiligheidssituatie baart zorgen. Je bent bijna nergens meer veilig. Dan praat ik niet alleen over roofovervallen en diefstallen, maar ook over de veiligheid in het verkeer. roekeloos rijgedrag etcetera.”

Volgens hem moet er ook betere controle komen op de prijzen in de winkels. “De minister van Economische Zaken praat alleen, maar verder gebeurt er niets. Hoe kan voor hetzelfde product een prijsverschil zijn van ongeveer SRD 5 tussen twee supermarkten die in dezelfde buurt/straat zijn?” Ook geeft hij aan, dat er maatregelen getroffen moeten worden voor de werkers in het land om een hoger besteedbaar inkomen te hebben. “Bijvoorbeeld maatregelen in de belastingsfeer, looncorrectie en koopkrachtversterking.”

Donovan stelt verder, dat de onderwijssituatie beter aangepakt moet worden. “Het is nog steeds een rommel, vooral in het binnenland. Er ontbreekt nog steeds aan lokalen, meubilair, boeken etcetera. Schoolvervoer moet ook goed geregeld worden. Verder zullen er fondsen beschikbaar gesteld moeten worden voor kleine ondernemers/toekomstige ondernemers. Weet je hoeveel mensen met een kleine business willen starten, maar het beginkapitaal is een probleem”, aldus deze burger.

Soraya ziet graag, dat mensen meer gebruik maken van professionele hulp, als blijkt dat hulp van naasten niet genoeg is of als ze het niet meer zien zitten.

De diverse meningen tonen de complexiteit van de uitdagingen waar Suriname in 2024 voor staat, van economische stabiliteit tot veiligheid en sociale ondersteuning.
SK

error: Kopiëren mag niet!