Econoom Winston Ramautarsing: “Probleem van slecht bestuur niet door IMF op te lossen”

Het probleem van slecht bestuur van Suriname zal niet door het Internationaal Monetair Fonds, IMF, voor ons worden opgelost. Suriname zal dat zelf moeten door de juiste maatregelen te treffen om uit de huidige financieel-economische crisis te geraken. De econoom Winston Ramautarsing, voormalig voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zegt, dat het IMF nodig is voor het internationaal vertrouwen. Met het IMF-programma hoeft het land zijn schulden niet direct hoeven te betalen, maar vooruit te schuiven.

“Wij hebben het land naar een crisis bestuurd, en wij zullen het zelf uit de crisis moeten besturen”, zegt Ramataursing. Niet het IMF bestuurt het land, maar Suriname moet dat zelf doen.

De huidige politieke partijen die het bestuur van het land uitmaken, alsook die van het voorgaande bestuur, hebben volgens de econoom teleurgesteld. Hij wil daarom geen grote verwachtingen uitspreken voor dit nieuwe jaar. Wat ‘s landsbestuur betreft is het gewoon echt de verkiezingen afwachten. Het probleem van de economie is, dat de overheid te veel uitgeeft dan dat het binnen krijgt. De economie is nog niet uit de brand zoals gesteld wordt. Het is nog steeds uit balans, en er zullen nog maatregelen genomen moeten worden die sociaal pijn zullen doen. Op een bepaald punt zullen die maatregelen vanuit het oogpunt van goed bestuur genomen moeten worden.

Over de recente USD 150 miljoen lening en andere leningen van de IDB (InterAmerikaans Ontwikkelingsbank) zegt Ramautarsing dat deze op geen enkele manier tot economische groei zullen leiden. Het zijn allemaal leningen om de regering “zuurstof” te geven en overeind te houden. 

De IDB-leningen en IMF-steun zijn bedoeld om Suriname uit de “klauwen” van China te houden. Nu al is de schuld van Suriname bij de IDB groter dan die bij China. Om afhankelijk te zijn van China is ook niet goed. Ramautarsing blijft erbij, dat de fundamentele problemen van het land slechts met goed bestuur opgelost kunnen worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!