Door de moord op Saleh al-Arouri in Beiroet wordt de belangrijkste link van Hamas met Iran, Hezbollah, verbroken

De moord op Saleh al-Arouri, een hoge Hamas-functionaris, in de buitenwijken van Beiroet heeft de cruciale link tussen Hamas, Iran en Hezbollah verstoord. Al-Arouri was medeoprichter van de Izz el-Deen al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, en fungeerde als verbindingspersoon voor Hamas met zijn regionale bondgenoten, waaronder regelmatige bezoeken aan Iran.

Zijn dood volgt op een uitzonderlijk bloedig conflict waarin hij beschuldigd werd van het spelen van een belangrijke rol in aanvallen tegen Israël, waaronder een grote aanval op 7 oktober die resulteerde in honderden doden. Arouri’s leven in ballingschap omvatte verblijf in Syrië en later Libanon, na vele jaren gevangenschap in Israël en een cruciale rol bij de onderhandelingen rond de gevangenenruil van Gilad Shalit in 2011.

Na zijn dood zal de Israëlische aandacht vermoedelijk uitgaan naar andere prominente Hamas-figuren, zoals Ismail Haniyeh, het huidige hoofd van het politieke bureau van Hamas, en Yahya Sinwar, het hoofd van Hamas in Gaza. Mohammed Deif, het hoofd van de gewapende vleugel, staat ook op de Amerikaanse lijst van ‘internationale terroristen’ en is meerdere malen doelwit geweest van Israëlische moordpogingen. Het verlies van al-Arouri is significant voor Hamas en zijn allianties in de regio.

error: Kopiëren mag niet!