Voormalig premier Basdeo Panday van Trinidad & Tobago op 90-jarige leeftijd overleden

Basdeo Panday, de voormalige premier van Trinidad en Tobago, is op 1 januari 2024, op 90-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter Mickela Panday bevestigde zijn overlijden via Facebook.

Basdeo Panday wordt overleefd door zijn vrouw Oma Panday en zijn vier dochters Niala, Mickela, Nicola en Vastala. Hij had een medische geschiedenis van hartproblemen en had verschillende procedures ondergaan, inclusief een drievoudige bypass en een angioplastiek.

Panday was de eerste premier van Indiase afkomst in Trinidad en Tobago en diende van 1995 tot 2001. Hij werd geboren op 25 mei 1933 en heeft in zijn carrière verschillende belangrijke bijdragen geleverd, zowel in de politiek als in zijn vroegere beroepsleven. Panday onderging zijn opleiding in het Verenigd Koninkrijk, behaalde diploma’s in recht en economie en deed ook enkele acteerwerkzaamheden.

Zijn politieke carrière begon met zijn aansluiting bij de Arbeiders- en Boerenpartij en latere deelname aan de Democratische Arbeiderspartij (DLP). Hij richtte in 1975 de United Labour Front (ULF) op en trad in de politiek met meer invloed toen hij de oppositieleider werd na het winnen van een parlementszetel in 1976.

Na enkele interne conflicten in de politiek co-stichtte hij de Trinidad en Tobago National Alliance en later de National Alliance for Reconstruction (NAR) die in 1986 de algemene verkiezingen won, waarna hij minister werd. Hij ervoer strijd binnen de NAR en richtte later het United National Congress (UNC) op.

De impact van Basdeo Panday op de politiek en samenleving van Trinidad en Tobago is significant, en na zijn overlijden stroomden sociale media vol met berichten en eerbetoon aan zijn levenswerk en nalatenschap.

error: Kopiëren mag niet!