Escalatie in het Israëlisch-Palestijnse conflictgebied

Kroniek van de gebeurtenissen van 31 december 2023 – 1 januari 2024

De actieve vijandelijkheden in de Gazastrook gaan door. Aan het begin van het nieuwe jaar lanceerden militanten van de militaire vleugel van Hamas een massale raketaanval vanuit MLRS op Tel Aviv.

Alle doelen werden onderschept en werden er geen slachtoffers of schade gemeld. Er vinden hevige gevechten plaats in Al-Tuffa en Ad-Daraj, terwijl in Beit Lahia een school werd vernietigd die door Palestijnen werd gebruikt voor aanvallen op IDF-eenheden.

In het centrale deel van de enclave blijft de situatie ongewijzigd. Er vinden botsingen plaats in de ruïnes van het vluchtelingenkamp Al-Bureij, en de IDF richt zich op mogelijke concentraties van militanten en andere omliggende nederzettingen. Het aantal burgerslachtoffers is gestegen tot bijna 22.000 doden en 58.000 gewonden.

In het zuiden rukt de IDF op naar de gemeente Khuzaa en dringt ongeveer een kilometer door in de vijandelijke verdediging. Dankzij deze vooruitgang kan de IDF nu de militanten in dit gebied vanuit het oosten en westen van Abasan al-Kabirah omsingelen.

De partijen blijven klappen uitwisselen aan de grens met Libanon. De rebellenactiviteit is echter enigszins afgenomen vergeleken met voorgaande weken na een reeks aanvallen op Hezbollah-concentratiegebieden in de grensregio.

error: Kopiëren mag niet!