Gebruikelijke OWROE YARIE Pagara Estafette in hartje Paramaribo

Terwijl de bruisende binnenstad van Paramaribo zich weer vulde met kleur en geluid, echoënd met de knallen van de traditionele OWROE YARIE pagara estafette, werd eens te meer duidelijk dat deze feestelijke gelegenheid niet alleen voor de Surinamers zelf, maar ook voor talloze toeristen een grote trekpleister is geworden.

Ondanks de uitdagingen waarmee het land te maken heeft – met een afname in het geïmporteerde vuurwerk en toenemende prijzen die de festiviteiten van vorig jaar ver overtreffen – leek het enthousiasme voor de jaarafsluiting ongeremd. Waar sommigen misschien hoopten op een rustiger viering, bleek het tegendeel waar: de energie en vreugde vulden de straten net zo levendig als voorheen.

Vanaf de Waterkant tot aan de Palmentuin, verzamelden honderden mensen zich om deel uit te maken van de diverse activiteiten die de stad aanbood. Het geluid van de pagara’s, de lange lonten van vuurwerk die in estafette afgebrand worden, vormde de soundtrack voor de stad die het oude jaar uitluidde in een roes van rook en felle lichtflitsen.

Door de straten zigzaggend van het ene spektakel naar het andere, was de gemeenschappelijke drang duidelijk: niemand wilde ook maar een seconde missen van deze traditionele viering. Het was een moment waarop de financiële zorgen van velen leken te verdampen in de rook van de knallers. Gedeelde hoop op een voorspoedig 2023 bond de gemeenschap samen, met een gevoel van solidariteit en verwachting voor wat de toekomst zal brengen.

Het OWROE YARIE feest is een baken van hoop en vrolijkheid geworden die de culturele rituelen viert en tegelijkertijd de toerisme-industrie een boost geeft. Als een symfonie van kleuren en knallen markeert het niet alleen het einde van het jaar, maar ook de onwrikbare veerkracht van de Surinaamse bevolking.

error: Kopiëren mag niet!