Onderwijs maakt chaotische periode mee in 2023

Het onderwijsproces in Suriname heeft in 2023 een vrij chaotische periode doorgemaakt. In februari 2023 hebben de onderwijsbonden BvL/ALS en FOLS de leerkrachten opgeroepen om het werk neer te leggen. De bonden gaven aan, dat vooral de brandstof- en energie tarieven ondragelijk zijn voor de leerkrachten. Op 16 en 17 februari moesten de leerkrachten thuis blijven. Hiermee hadden de bonden een sterk signaal willen geven aan de regering. 17 februari staat immers ook bekend als een zwarte dag in Suriname. Op deze dag vonden plunderingen en vernielingen plaats in de binnenstad van Paramaribo.

Vanaf eind april heeft de actiegroep “Wi Sa Stre” onder leiding van Meredith Hoogdorp, vreedzame acties gevoerd om de aandacht van de regering te vragen voor de erbarmelijke situatie van de leerkrachten. Eisen van de actiegroep waren onder andere betere salarissen, betere medische voorzieningen, een oliekarta en voedingsbonnen. Op een later moment heeft de actiegroep zich aangesloten bij het Syndicaat voor Onderwijsgevenden. 

In mei hebben de onderwijsbonden BvL/ALS en FOLS de leerkrachten wederom opgeroepen om thuis te blijven. De bonden wilden namelijk dat de regering de leerkrachten moest tegemoet komen met een koopkrachtversterking.

Op 2 mei, de dag waarop de leerkrachten thuis moesten blijven, werd Henry Ori beëdigd tot de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ori was vanaf het begin tegen de stakingen van de leerkrachten, omdat het onderwijsproces hierdoor achter raakt. Op 4 mei werd een overeenstemming bereikt met de georganiseerde vakbeweging en werd bekend dat leerkrachten een koopkrachtversterking van SRD 2.500 zouden krijgen voor 6 maanden. Dit heeft ook plaatsgevonden.

Gedurende het hele jaar was er constant kritiek op het doorstroombeleid. Vooral leerkrachten en ouders gaven aan, dat de leerlingen als gevolg van het doorstroombeleid een lakse houding hadden ontwikkeld. Leerlingen wilden hun best niet meer doen, omdat ze toch gratis over zouden gaan. Een ander kwestie was, dat leerlingen een grote achterstand hadden ontwikkeld. Het gaat hierbij om leerlingen die niet in staat waren om goed te lezen, schrijven of rekenen. 

Aan het begin van het schooljaar 2023-2024 gaf minister Ori aan, dat leerlingen niet meer automatisch zullen doorstromen voor 2 jaar. Ori heeft steeds geprobeerd om gehoor te geven aan de problemen in het onderwijsveld, om zodoende tot oplossingen te komen.

In oktober is er ook een probleem geweest met tafels en stoelen. Leerlingen moesten zelf tafels en stoelen van huis meenemen. Veel scholen zouden een tekort aan meubels hebben, vanwege diefstal op de scholen. Ori gaf aan ook dit probleem te zullen aanpakken. 

In oktober en november werd het onderwijsproces ook verhinderd door de staking van schoolvervoer. Dit had te maken met achterstallige betalingen vanuit de regering. In november hebben de gezamenlijke vakbonden ook acties gevoerd, waardoor het onderwijsproces weer onderbroken werd. Leerlingen moesten zo’n twee weken thuis blijven.

Inmiddels is het eerste kwartaal afgesloten en is het afwachten hoe het verder zal verlopen met de volgende kwartalen.

SK

error: Kopiëren mag niet!