Verkopers beginnen al voor officiële periode met verkoop vuurwerk

De officiële vuurwerkperiode is dinsdag 27 december van start gegaan. Deze periode duurt tot 1 januari 2024 24:00 uur, zo kondigde het Korps Brandweer Suriname (KBS) aan. Echter, nog voor de officiële periode in ging, werd er al op diverse plekken vuurwerk verkocht.

Dagblad Suriname nam dinsdagmiddag, op Tweede Kerstavond, poolshoogte bij diverse winkels in Paramaribo. Vuurwerk werd openlijk en vrijelijk verkocht.

De prijzen van vuurwerk variëren alom. Al vanaf SRD 100 tot enkele duizenden en meer kan aan diverse soorten vuurwerk worden besteed. Het KBS kondigde dus aan dat vanaf woensdag vuurwerk gekocht en afgestoken mag worden. Voor velen is dit een langverwachte periode van genot, plezier en vertier.

Het KBS doet een dringend beroep op eenieder om extra verantwoordelijkheid in deze periode te tonen. “Neem zeker in acht dat er mensen zijn die niet van vuurwerk houden. In de nabijheid van locaties waar er enige rust is vereist, is het zeer af te raden om vuurwerk af te steken, zoals bij ziekeninrichtingen, bejaardencentra en gebedshuizen”, stelt het KBS. 

De afgelopen 3 jaren is de registratie van vuurwerkslachtoffers stationair op een aantal van 6 gebleven. Overwegend zijn de slachtoffers jongeren, die onveilig het vuurwerk hebben afgestoken, of door het roekeloos omgaan met vuurwerk door anderen. Vorig jaar zijn 4 slachtoffers verwezen naar de oogpoli en bij 2 bleek opname noodzakelijk.

Terwijl de nacht vervaagt en de eerste seconden van het nieuwe jaar inluiden, wordt de hemel boven Suriname verlicht door een schitterende vertoning van vuurwerk. Het traditionele feest is een essentieel onderdeel van de jaarwisseling vieringen, tijdens welke inwoners en bezoekers van alle leeftijden bijeenkomen om te genieten van de spectaculaire lichtshows.

Vuurwerk is bijna onmisbaar tijdens de jaarwisseling. Families en vrienden verzamelen zich op publieke pleinen en in achtertuinen in afwachting van het hoogtepunt, middernacht, wanneer de klok twaalf slaat. Kinderen kijken met grote ogen naar de kleurrijke patronen die zich ontvouwen tegen de sterrenhemel, terwijl volwassenen toasten op de hoopvolle start van een nieuw jaar. Het is een tijd waarin de diverse culturele invloeden van het land zichtbaar samenkomen, resulterend in een feest dat zowel de unieke Surinaamse identiteit als universele vreugde vertegenwoordigt, Niettemin, met de toenemende bezorgdheid over veiligheid en milieu, nemen de autoriteiten extra voorzorgsmaatregelen. Er zijn duidelijke instructies uitgegeven om de vieringen veilig en verantwoord te houden, waaronder het gebruik van vuurwerk in aangewezen gebieden en het naleven van veiligheidsrichtlijnen. 

Waakzaam

Politie en brandweer zijn extra waakzaam om snelle interventie bij eventuele incidenten te garanderen en tegelijkertijd de openbare orde te handhaven. “We willen iedereen laten genieten van de feestelijkheden, maar veiligheid staat voorop”, aldus een brandweerwoordvoerder. Bovendien worden initiatieven voor milieu en bewustwording gestimuleerd, zoals het opruimen van vuurwerkafval en het beperken van de geluidsoverlast om de impact op lokale fauna te minimaliseren. Dit weerspiegelt een groeiend bewustzijn binnen de gemeenschap betreffende de balans tussen traditie en duurzaamheid.

Terwijl de laatste vonken wegsterven en de feestvierders huiswaarts keren, blijft de hoop voor het nieuwe jaar schitteren in de harten van het Surinaamse volk. Met een blik gericht op de horizon, begint Suriname met hernieuwde energie en optimisme aan de eerste dag van het nieuwe jaar.

error: Kopiëren mag niet!