DNA-voorzitter wil bij aanvang volgend parlement nieuw aangepast Ordereglement 

DNA-voorzitter Marinus Bee streeft naar het invoeren van een nieuw en aangepast Ordereglement voor de Nationale Assemblee, DNA. Het streven is volgens Bee naar implementatie van het nieuw Ordereglement bij aanvan van de nieuwe zittingstermijn van het parlement in 2025. Bee gaf tegenover staatszender STVS aan, dat er met hulp van het UNDP (United Nations Development Programe) en diverse deskundigen wordt gewerkt aan een Ordereglement dat past in de huidige tijd. 

In de afgelopen tijd zijn er meerdere malen strubbelingen en wangedragingen geweest in ‘s lands vergaderzaal. Zo ging parlementariër Mahinder Jogi (VHP) meer dan een keer uit de maat en werd zelfs opgedragen door Bee om de vergaderzaal te verlaten. De diverse scheldkanonnades van Jogi werden alom verworpen. Het college was niet te spreken over opmerkingen van Jogi. In de vorige termijn van het parlement werd Jogi door toenmalig voorzitter Jennifer Simons-Geerlings uit de zaal gezet. Destijds met assistentie van de politie. Maar gescheld komt over en weer steeds vaker voor.

Maar ook andere Assembleeleden, ook in de oppositie, gingen vaak verbaal behoorlijk tekeer, waarop de voorzitter van de Assemblee moest ingrijpen.

Bee stelt dat het tijd is dat er consequenties worden verbonden aan gedragingen van leden van DNA. “Gezamenlijk moet men komen tot een zogeheten code of ethics”, meent parlementsvoorzitter Bee. 

In DNA was er ook nogal eens onenigheid over de wijze van leidinggeven. Vicevoorzitter Dew Sharman sloeg zijn eerste vervanger, NPS-voorzitter Gregory Rusland over en droeg de hamer over aan parlementariër en partijgenote Harriet Ramdien. Dit werd door diverse oppositieleden en staatkundigen bekritiseerd. Later gaf Rusland in de media aan dat hij geen leiding meer wenst te geven aan vergaderingen van DNA. Het is wenselijk dat ook dit soort gevallen beter wordt vastgelegd in het nieuw op te zetten Ordereglement voor het parlement.

error: Kopiëren mag niet!