De Russische olietoevoer naar de EU daalt met 90% – officieel

De Russische olie-export naar de Europese Unie is met 90% gedaald als gevolg van de sancties die door het Westen zijn opgelegd na het conflict in Oekraïne. Voor het conflict exporteerde Rusland 40-45% van zijn ruwe olie naar de EU, maar dat is nu gedaald tot 4-5%. De EU, G7, en hun bondgenoten hebben een embargo en een prijsplafond ingesteld voor Russische olie om de energie-inkomsten van Rusland te beperken. Als reactie heeft Rusland zijn energie-export geheroriënteerd van de EU naar Azië, met China en India als belangrijkste ontvangers. China ontving ongeveer de helft van de Russische energie-export, en het aandeel van India in de Russische export steeg van 2% naar 40%. Volgens Russische vice-premier Alexander Novak zal de olie-export van Rusland naar de EU naar verwachting dit jaar met 140 miljoen ton verminderen.

error: Kopiëren mag niet!