13-jarige Nathe: “Ik werk straks al twee jaar voor mijn oom en heb kunnen sparen”

“Het voelt helemaal niet als een feestdag”, zegt Nathe tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. Hij is dertien jaar en werkt in zijn vrije tijd voor zijn oom. “Ik werk straks al twee jaar voor mijn oom en heb in die tijd kunnen sparen, kan mijn moeder helpen, mijn zusje, broertje en mezelf verwennen. Werken is moeilijk, maar zolang het geld in je handen komt, voel je echt een soort van waarde van je zelf. Maar dat het ook zo snel op gaat, laat je veel stessen”, aldus Nathe.

“Ik werk gelukkig niet dertig tot eenendertig dagen in een maand, maar ik werk wel vier tot vijf dagen in een week. Ik help mijn moeder ook met de oppas als zij naar het werk moet. Een oppas nu betalen is ook veel te zwaar, dus wij doen om en om de oppas voor mijn broertje en zusje.”

“Het voelt helemaal niet aan als een feestsfeer of feestdagen, de sfeer is heel anders. Vroeger toen het oud op nieuw was, wist je het gelijk. Activiteiten hier en daar door bedrijven en muziek, maar nu heb je het nauwelijks. Zelfs op Eerste Kerst- en Tweede Kerstdag had ik niet echt een feestelijk gevoel. Ik heb Eerste Kerst wel met mijn moeder lekker gekookt en gespeeld met mijn broertje en zusje, maar Tweede Kerst heb ik gewerkt. Thuis zitten vult je portemonnee niet, dus als ik kan werken doe ik het, gelukkig heb ik ook vakantie”, aldus Nathe. 

“Veel mensen zijn niet in de feestsfeer, misschien in de avond, maar overdag zijn er alleen wandelende mensen of mensen die echt balen of liever thuis koken en rusten. Nu werkt een ieder veel en als zij kunnen rusten, gaan zij de gelegenheid ook nemen. Ik hoop dat het komend jaar wel anders is. Als tiener mis ik dingen als hangen met mijn vrienden of iets leuks doen. Zo jong verantwoordelijk zijn is leuk, maar neemt wel veel van mij af. Ik hoop dat tieners in de toekomst kunnen genieten en zich niet druk hoeven te maken met kosten dekken en helpen of zelfs  proberen te overleven.”

(Foto: ter illustratie)

TM

error: Kopiëren mag niet!