Hoelang moeten SWM-klanten nog op voldoende waterdruk wachten….

Er lijkt een vloek te rusten op het waterdrukprobleem. Deze week werd bekend dat het onlangs door de regering goedgekeurde bedrag van USD 7 miljoen ten behoeve van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) voor de vervanging van verouderde infrastructuur ter oplossing van het drinkwaterprobleem in delen van Paramaribo, Wanica en de andere districten nog niet is vrijgemaakt. Vanwege het nog niet beschikbaar hebben van financiële middelen kan de SWM niet beginnen met de uitvoering van de werkzaamheden en moeten klanten van dit staatsbedrijf nog langer wachten op voldoende waterdruk en iedere dag, hele dagen, de beschikking over drinkwater.

De bronpompen en andere infrastructurele werken die vanwege achterstallig onderhoud en investeringen vervangen moeten worden, hebben nog niet plaats kunnen vinden.

Onlangs heeft president Santokhi gezegd dat de crisis in de huidige drinkwatervoorziening onder andere zit in de verouderde niet goed functionerende bronpompen, oude asbestwaterleidingbuizen die dringend vervangen moeten worden, en lekkages in het netwerk waardoor veel water verloren gaat. Het goedgekeurd bedrag van USD 7 miljoen is volgens de president bedoeld om via een crashprogramma deze zaken aan te pakken.  

Dat bedrag van US$ 7 miljoen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al op 15 augustus werd dit bedrag concreet genoemd door de onderdirecteur Financiële Zaken bij de SWM Freddy Crisis tijdens een persconferentie van het staatsbedrijf en zei dat er zo’n US$ 7 miljoen nodig is om het waterdrukprobleem op te lossen.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen liet vervolgens op 6 oktober in de Nationale Assemblee weten, dat de regering een bedrag van US$ 7 miljoen heeft goedgekeurd als begroting van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. Hij gaf echter niet aan binnen welke termijn het probleem van te lage waterdruk in grote delen van Wanica en delen van Paramaribo tot het verleden zal behoren. En dat is dus nog steeds het probleem. De bewoners van de al vele jaren getroffen buurten die kampen met amper tot geen waterdruk iedere dag,blijven in het ongewisse en hebben het geloof verloren dat zij binnen korte termijn wel hele dagen water uit hun kranen en douches zien stromen met voldoende druk.

Maar, nu blijkt dat dat bedrag van 7 miljoen Amerikaanse dollar nog niet is vrijgemaakt en dus niet op de SWM-bankrekening staat, is dat geloof van SWM-klanten weer de grond in geboord.

De vraag is waarom het bedrag niet is vrijgemaakt, terwijl het door de regering is goedgekeurd. 

SWM-klanten zullen naar alle waarschijnlijkheid nog vele, vele maanden moeten wachten op voldoende waterdruk. 

SWM-klanten zullen naar alle waarschijnlijkheid nog vele, vele maanden overdag niet tot nauwelijks kunnen beschikken over water uit de kraan. SWM-klanten zullen naar alle waarschijnlijkheid nog vele, vele maanden in het holst van de nacht uit bed moeten – dan komt er immers wat wat water uit de kraan en douche –  om te kunnen baden en om emmers en potten met water te vullen, zodat ze de volgende dag wel de vaat en de was kunnen doen en naar het toilet kunnen gaan. 

En dit alles terwijl de zon hele dagen fel brandt…. en de temperatuur dagelijks ruim boven de 30 graden Celsius is.

PK

error: Kopiëren mag niet!