Surinaamse strijdkrachten ontvangen Franse FAMAS-aanvalsgeweren

Tijdens een bezoek aan Paramaribo op 14 en 15 september arriveerde generaal Marc Le Bouil, de commandant van de Franse strijdkrachten in Guyana, met een reeks FAMAS-aanvalsgeweren bestemd voor Suriname. Frankrijk en Suriname delen een gemeenschappelijke grens in Latijns-Amerika en hebben dus wederzijdse belangen in de regio.

Bij deze gelegenheid leverde Frankrijk diverse militaire uitrusting ter waarde van een miljoen euro aan de Surinaamse strijdkrachten, in aanwezigheid van civiele en militaire autoriteiten uit beide landen, waaronder de Franse ambassadeur Nicolas de Lacoste. Ruim 55 kubieke meter uitrusting, voornamelijk FAMAS-geweren en munitie, werd door de Franse strijdkrachten in Guyana naar Paramaribo vervoerd. 

Ups en downs

De militaire en veiligheidssamenwerking met Suriname heeft echter zijn ups en downs gekend. Het werd in 2019 tijdelijk opgeschort door de Surinaamse autoriteiten vanwege incidenten tijdens operaties tegen illegale goudwinning aan de Maroni-rivier, die voortkwamen uit onzekerheden over de grensafbakening tussen de twee landen.

FAMAS

De FAMAS, een acroniem voor “Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de Saint-Étienne”, is een bullpup-aanvalsgeweer dat al bijna vier decennia het “iconische” geweer van de Franse strijdkrachten is. Het is sinds 2017 geleidelijk vervangen door de HK-416F in operationele eenheden.

De FAMAS is verkrijgbaar in twee hoofdvarianten, de F1 en de G2. Het F1-model werd geproduceerd van 1975 tot 2000, met ongeveer 400.000 exemplaren. Aanvankelijk kostte hij 1.500 euro, wat overeenkomt met $ 1.729,57 op 20 oktober 2018. Aan de andere kant werd de G2-variant geproduceerd tussen 1994 en 2000, met een oplage van 10.000 tot 15.000 exemplaren. De G2 kostte 3.000 euro, wat overeenkomt met $ 3.459,15 op dezelfde datum.

Qua specificaties is de FAMAS een relatief lichtgewicht wapen. Het F1-model weegt 3,61 kg (ongeveer 7,96 lbs), terwijl de G2 iets zwaarder is met 3,8 kg (ongeveer 8,4 lbs). De totale lengte van de standaard FAMAS is 757 mm, maar er is ook een Commando-variant met een compactere lengte van 555 mm. De looplengte varieert ook tussen de standaard- en Commando-versies. De standaard FAMAS heeft een looplengte van 488 mm, terwijl de Commando-versie een kortere loop heeft van 285 mm. Beide modellen gebruiken de 5,56 x 45 mm NATO-patroon en werken met een door een hendel vertraagde terugslagactie.

Het heeft een vuursnelheid variërend van 900 tot 1.100 toeren per minuut. Het F1-model heeft een mondingssnelheid van 930 m/s, terwijl de G2 met 925 m/s iets achterblijft. Het effectieve schietbereik van de F1 is 300 meter, maar de G2 presteert beter met een effectief bereik van 450 meter. Het maximale schietbereik voor beide modellen bedraagt maar liefst 3.200 meter.

Het F1-model maakt gebruik van een afneembaar doosmagazijn van 25 ronden, terwijl de G2 een afneembaar doosmagazijn van 30 ronden gebruikt dat STANAG-compatibel is. Beide modellen zijn uitgerust met vizieren met een achterste opening, uitgerust met tritium-nachtinzetstukken en een voorstijl, waardoor hun veelzijdigheid in verschillende gevechtsscenario’s wordt vergroot.

Grootste donatie

Volgens de Franse ambassade in Suriname is deze “donatie van militair materieel de grootste die ooit is gedaan met een partner van het Guyana-plateau” en zal “vergezeld worden van diverse operationele, technische en veiligheidstrainingen, met name op de onlangs gerenoveerde schietbaan van Savannah. in centraal Suriname door het 9th Marine Infantry Regiment”.

error: Kopiëren mag niet!