Schoolvervoerders nog steeds niet uitbetaald

Met nog minder dan een week voor de aanvang van het nieuwe schooljaar zijn bushouders die zorgdragen voor het schoolvervoer voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (mnOWC) nog niet uitbetaald. Ze moeten nog uitbetaald krijgen voor geleverde diensten over de maand juli en een deel van augustus. Normaliter worden ze rond de 10e van de maand uitbetaald over de voorgaande maand.

Onder de bushouders wordt al enkele weken gemopperd over het uitblijven van de uitbetaling. Ze hopen dat deze week nog ze het geld op hun bankrekening gestort krijgen. Vernomen wordt dat de betaalstukken reeds lang zijn opgemaakt. 

Ondanks het gemopper zeggen de bushouders dat ze volgende week bij de start van het nieuwe schooljaar toch zorg zullen dragen dat leerlingen en leerkrachten vervoerd kunnen worden. Bushouders zeggen niet verweten te willen worden geen medewerking te geven om de start van het schooljaar een vlot verloop te laten hebben. Indien de uitbetaling dan toch nog uitblijft zeggen ze geen keus te zullen hebben om hun bussen in de garages te houden. 

De schoolvervoerders beklagen zich ook erover, dat de aangepaste tarieven die ze met het ministerie van minOWC waren overeengekomen gebaseerd was op een brandstofprijs (diesel) van SRD 34 per liter. De dieselprijs ligt nu rond de SRD 48. De overeengekomen tarieven moeten aangepast worden. 

Gratis schoolvervoer

Ondertussen moeten de schoolvervoerders deze week hun voertuigen ter controle brengen naar het ministerie van Openbare Werken. De registratie van leerlingen en leerkrachten die gebruik wensen te maken van gratis schoolvervoer is nu ook in volle gang. Vernomen wordt dat deze registratie storm loopt. Dit is te begrijpen gelet op de bustarieven van de particuliere lijnbussen. Het gemiddelde stadsrittarief bedraagt SRD 12,50. Voor een heen- en terugrit kost het een schoolgaande dagelijks SRD 25. In de meeste gevallen moeten scholieren twee bussen pakken om de school te bereiken. Dat komt dagelijks neer op SRD 50. Op maandbasis komt dat al gauw op SRD 1.000. In een gezin zitten meerdere schoolgaanden.

Vele ouders kunnen de buskosten voor hun kroost niet betalen. Voor hun is gratis schoolvervoer nog de enige mogelijkheid om hun kinderen dagelijks de school  te laten bezoeken.

SS 

error: Kopiëren mag niet!