Ouders bezorgd over het plaatsen van leerlingen op scholen ver van huis

Dinsdagochtend is een chaotische situatie ontstaan bij de afdeling inspectie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). Het is namelijk zo, dat kinderen op scholen zijn geplaatst die ver van huis liggen. In dit geval gaat het voornamelijk om kinderen die van leerjaar 8 (6e klas) naar leerjaar 9 (1ste klas MULO/LBO) doorgestroomd zijn. Kinderen van Para zouden bijvoorbeeld geplaatst zijn op een school in Paramaribo. Kinderen van Lelydorp zouden daarentegen helemaal naar een school in Para moeten. Ook kinderen van Commewijne moeten helemaal naar een school in Paramaribo.

Vader P.V. geeft tegenover Dagblad Suriname aan, dat in een bekendmaking van minOWC gezegd is, dat de kinderen op een school ingeschreven zouden worden op basis van hun woonadres. “Mijn dochter had zich geregistreerd op de Anton Leeuwinschool. Het is een school vlak achter de politiepost te Nieuwe Grond. Haar adres is Hanna’s Lust. Ze is gisteren naar de Anton Leeuwinschool geweest en kreeg een briefje waarop stond, dat ze naar de Sweetschool moet. De Sweetschool ligt in een zijstraat van de Hogestraat in Paramaribo.”

De vader geeft verder aan, dat de moeder van het meisje naar het ministerie van Onderwijs is geweest, waar zij te horen kreeg dat ze naar de Franchepanestraat moet, bij de afdeling nspectie, om haar bezwaar in te dienen. “Daar aangekomen wordt er doodleuk gezegd, dat ze niet daar moet zijn, omdat de kinderen niet door hen zijn verwezen. Wat voor grappenmakerij is dit? Er zijn zoveel scholen in de buurt van Hanna’s Lust. En dan moet het kind helemaal naar de Sweetschool? Nee mang, dit kan niet!”, aldus de vader.

Zo zijn andere ouders ook door de scholen verwezen naar de afdeling Inspectie van Onderwijs, om hun bezwaar in te dienen. Echter geven zij aan, dat zij niet goed ontvangen zijn. De deur zou dicht geslagen zijn in het gezicht van de ouders. De afdeling zou hebben aangegeven dat zij zich niet bezighoudt met het plaatsen van leerlingen. En dat de ouders dus niet daar moeten zijn. Maar, waar de ouders naartoe moeten met hun bezwaar of klachten kan door de afdeling ook niet aangegeven worden. Nadat de ouders woedend werden, werd ook de politie erbij gehaald.

De ouders zijn heel erg boos over de gang van zaken, maar bovenal ook heel erg bezorgd. Sommige ouders willen niet dat hun kinderen van 11 jaar moeten bussen naar een school ver van huis. Daarvoor vinden ze de kinderen nog te jong. Andere ouders maken zich zorgen over de hoge kosten. Een ouder gaf bijvoorbeeld aan, dat ze een alleenstaande is en niet weet hoe zij verder moet hiermee.

Tot dusver is er geen oplossing gekomen voor deze situatie. Ouders zijn nog steeds radeloos, gezien de school ook volgende week van start zal gaan. Door de afdeling Inspectie werd gezegd dat er pas een overzicht zal zijn van de geplaatste leerlingen wanneer de school van start is gegaan. Echter geven ouders aan, dat ze niet van plan zijn om zo lang te wachten.
SK

error: Kopiëren mag niet!