Frankrijk verbiedt verkoop van Apple’s iPhone 12 

Frankrijk heeft de verkoop van Apple’s iPhone 12 verboden vanwege overschrijding van Europese limieten voor straling.

De Franse stralingswaakhond, Agence Nationale des Fréquences (ANFR), ontdekte dat de Specific Absorption Rate (SAR) van de iPhone 12 hoger was dan toegestaan. Er is gesuggereerd dat een software-update het probleem zou kunnen oplossen. Apple betwist de bevindingen en beweert dat de iPhone 12 aan wereldwijde stralingsnormen voldoet.

SAR verwijst naar de energiedosis die het lichaam absorbeert van stralingsbronnen en wordt uitgedrukt in watt per kilogram lichaamsgewicht. De straling van mobiele telefoons veroorzaakt voornamelijk opwarming van lichaamsweefsel, maar binnen vastgestelde limieten wordt dit als niet schadelijk beschouwd.

De ANFR heeft aangegeven dat andere EU-lidstaten op de hoogte zullen worden gebracht van hun bevindingen, wat de vraag oproept of er elders ook verkoopverboden zouden kunnen komen. Apple blijft de resultaten van ANFR betwisten en zal met de waakhond samenwerken om aan te tonen dat ze aan de regels voldoen.

Er is veel discussie en onderzoek gaande over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan elektromagnetische straling, zoals die kan worden geproduceerd door mobiele telefoons.

Over het algemeen hebben gerenommeerde gezondheidsorganisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geconcludeerd dat er tot nu toe geen overtuigend bewijs is voor schadelijke effecten op de gezondheid door blootstelling aan elektromagnetische straling binnen de huidige richtlijnen en blootstellingslimieten.

De meest voorkomende bezorgdheid met betrekking tot elektromagnetische straling is de potentiële verhitting van weefsels (thermische effecten).

Op dit moment heeft Apple een officiële vertegenwoordiging in 163 landen over de hele wereld. Dit omvat onder andere Apple Stores, erkende wederverkopers en online winkels waar Apple-producten worden verkocht.

Suriname 

In ons land hebben wij geen Apple-vertegenwoordiging. Mensen die een Apple-product bezitten, hebben dit gekocht bij een Apple Store in het buitenland of online. Het kan ook voorkomen dat ze hebben gekocht bij retailers die geen vertegenwoordiger zijn en daarom de garantie op het product niet kunnen bieden.

Een Apple mobiele telefoon is zeer kostbaar voor de gemiddelde Surinamer.

De diefstal van telefoons, inclusief Apple-telefoons, is echter een veel voorkomend probleem over de hele wereld. Men steelt ze vanwege de waarde, populariteit, merkreputatie en omdat ze gemakkelijk doorverkocht kunnen worden, zowel legaal als illegaal. Ook kunnen ze eenvoudig gerepareerd en ontgrendeld worden, worden ze op de zwarte markt verkocht of op online platforms.

Ook mobiele telefoons kunnen een ernstig gevaar vormen voor mensen.

In ons land zou de telecomautoriteit (TAS) dat moeten vaststellen, maar naar verluidt hebben ze niet de benodigde kennis en meetapparaten.

error: Kopiëren mag niet!