CARICOM veroordeelt “dreiging met geweld” van Venezuela in krachtige verdediging soevereiniteit van Guyana

CARICOM heeft krachtig de soevereiniteit van Guyana verdedigd en de recente bedreigingen van Venezuela veroordeeld. CARICOM betreurt de dreiging met geweld door Venezuela en benadrukt dat dit in strijd is met het internationaal recht. CARICOM blijft vastbesloten om van de regio een vredeszone te maken.

President Irfaan Ali van Guyana en de oppositie steunen de regering in deze kwestie en benadrukken dat Guyana haar soevereiniteit zal verdedigen en doorgaat met het ontwikkelen van haar natuurlijke hulpbronnen. CARICOM onderstreept haar volledige steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana, evenals haar recht om haar natuurlijke hulpbronnen vreedzaam te ontwikkelen.

De situatie wordt nauwlettend gevolgd door de internationale gemeenschap, waaronder de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Verenigde Staten, die hun steun voor Guyana hebben uitgesproken.

Hoewel Suriname ook een grensconflict heeft met Guyana, waarbij de Guyanezen een gewapende inval hebben gedaan op Surinaams grondgebied met als gevolg tot op heden de bezetting van het Tigire-gebied, heeft geen enkele regering van Suriname tot op heden een standpunt van CARICOM of de OAS kunnen afdwingen. 

Aan de ene kant wijzen we terecht gewapende conflicten af, maar wat ons grondgebied betreft, hebben we nog geen standpunt ingenomen, in tegenstelling tot wat Guyana doet met betrekking tot de dreiging van een gewapend conflict met Venezuela.

error: Kopiëren mag niet!