Rellen en plunderingen op 17 februari: “Onbeantwoorde vragen en onzekerheid”

De rellen en plunderingen van 17 februari in ons land hebben ertoe geleid dat 112 personen werden gedagvaard omdat ze verdacht worden van grove en gewelddadige plunderingen, diefstal, vernielingen en opruiing. Tijdens de protestactie van 17 februari hebben demonstranten schade toegebracht aan het DNA-gebouw en hebben ze ook geprobeerd om het hoekhuis in brand te steken. Diverse winkels in de binnenstad zijn leeggeplunderd en hebben ondernemers hierdoor grote schade geleden.

Sinds deze informatie van het Openbaar Ministerie is het heel stil geworden over hoe het is afgelopen met de verdachten en welke straffen ze hebben gekregen voor welke feiten. Verzoeken om informatie aan het Openbaar Ministerie door Dagblad Suriname hebben tot op heden niets opgeleverd, en blijft de samenleving verstoken van informatie die er wel is.

De rellen hadden als doel om het gezag omver te werpen door kwaadwilligen. Onder de demonstranten waren er ook positieve burgers die hebben meegedaan aan de protesten vanwege economische redenen, maar wat men niet wist, was dat er ook anderen waren met politieke doelen om chaos te veroorzaken. Deze chaos moest ervoor zorgen dat het regeren onmogelijk zou worden gemaakt voor de democratisch gekozen regering van Santhoki.

Ondanks de inzet van alle veiligheidsinstanties is het tot op heden niet gelukt om de breinen achter deze georkestreerde rellen te identificeren. Dit geeft een gevoel van ongemak en onveiligheid omdat mensen ermee lijken weg te komen. Het Openbaar Ministerie zou juist hierin proactief moeten zijn met informatie naar de samenleving, omdat wat zich heeft voorgedaan ongekend is in de Surinaamse geschiedenis. Het is het ernstigste voorval sinds de militaire coup van 1980.

De aanval op het ‘huis van de democratie’, De Nationale Assemblee, was een spiegelbeeld van de aanval op het Capitool van de Verenigde Staten in januari 2021.

Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Trump het Capitool in Washington. Trump en zijn medewerkers hebben veel Amerikanen ervan overtuigd dat de verkiezingsoverwinning van zijn Democratische rivaal, Joe Biden, was gestolen. Dit leidde tot een ongekende aanval op de Amerikaanse democratie. De verdachten werden vervolgd en de leider van deze operatie in het Capitool kreeg een straf van 22 jaar opgelegd.

Ook in Brazilië heeft men geprobeerd een soortgelijke actie uit te voeren als in het Capitool in Washington, VS. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft de eerste van de 1.390 verdachten aangeklaagd voor hun rol in de opstand van januari. Dit incident vond plaats kort nadat Luiz Inácio Lula da Silva de voormalige president Jair Bolsonaro had verslagen, wiens aanhangers de verkiezingsresultaten betwistten.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft Aécio Lúcio Costa, 51 jaar oud, veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf. Hij speelde een rol bij de gebeurtenissen van 8 januari in Brasília. Meerdere verdachten kregen ook hoge straffen voor hun poging om de democratie te ondermijnen, een staatsgreep te plegen, gewelddadige schade aan te richten, historische gebouwen te beschadigen en het organiseren van gewapende criminele groepen.

Gezien de gebeurtenissen in Suriname op 17 februari 2023, die vergelijkbaar waren met die in Washington en Brazilië, zij het met het verschil dat het gericht was op het omverwerpen van een zittende regering, lijkt men lichtzinnig om te gaan met de vervolging en mogelijke straffen voor verdachten.

Op 17 februari 2023 heeft iedereen angst ingeboezemd, een angst die tot op de dag van vandaag voortduurt. Deze angst was ook merkbaar bij de machthebbers, te zien aan hun houding en lichaamstaal tijdens die dagen. Men heeft tot op heden vastgehouden aan de democratische weg van vervolging, maar deze lijkt voor velen nog niet naar tevredenheid te verlopen.

error: Kopiëren mag niet!