Online indruk, offline gevolgenJouw digitale voetafdruk kan je carrièrepad blokkeren

Surinamers zijn over het algemeen onvoldoende bewust van hun digitale voetafdruk, en de gevolgen voor hun carrière. Wij leven in een tijd waarin digitale communicatie en sociale media een alledaagse activiteit is geworden. Veel mensen delen hun geluk en grieven met teksten, foto’s, video’s en reacties op social media. Zit iets hun dwars, dan delen zij hun volledige verhaal, waardoor zij reacties krijgen van anderen, meestal kennissen maar soms ook vreemden. Deze reacties zijn niet altijd even positief. Er zijn ook mensen die op sociale media lelijke dingen tegen elkaar durven te zeggen die ze face-to-face misschien niet aan elkaar zouden zeggen. Ze staan er niet bij stil dat alles wat online wordt geplaatst, permanent kan zijn en grote gevolgen kan hebben op hun professionele imago.

Een veelvoorkomende fout is het maken van beledigende of racistische opmerkingen op sociale media. Deze uitspraken kunnen soms viraal gaan en worden opgemerkt door potentiële werkgevers, collega’s en zakelijke connecties. Het kan leiden tot  schade aan het imago van de persoon en het verlies van kansen op het werk, zoals promoties. In het buitenland is het niet onbekend je baan te verliezen, vanwege je misdragingen of racistische uitspraken.

Een digitale voetafdruk, of digital footprint is een spoor dat je achterlaat op het internet wanneer je online bent. Dit spoor bestaat uit alle dingen die je doet, zoals berichten plaatsen op sociale media, e-mails verzenden, online winkelen, en zelfs de websites die je bezoekt.

Het is dus een hele bundel van alles wat je online doet.

Het is voor Surinamers belangrijk om bewust te worden van hun digitale voetafdruk en zich te houden aan verantwoord online gedrag. Denk dus goed na voordat je wat post, vooral als jij werkzoekende bent. Werkgevers zijn niet geneigd medewerkers in dienst te nemen die niet dezelfde waarden en normen hanteren als de organisatie. Iemand die dus veel scheldwoorden gebruikt of racistische en beledigende uitspraken doet over social media, heeft minder kans om aangenomen te worden bij een sollicitatie. Het beheren van je digitale voetafdruk kan dus een grote rol spelen bij het opbouwen van een positieve professionele reputatie.

SD

error: Kopiëren mag niet!