NDP-fractie wil na DNA-reces spoedige behandeling wijziging Kieswet

De NDP-fractie wil dat het parlement direct na het reces bij aanvang van het nieuw parlementair jaar de hoogste prioriteit geeft aan de behandeling van de wijziging van de Kieswet. De fractie is teleurgesteld dat de behandeling van de Kieswet niet op de agenda van de openbare vergadering is geplaatst nog voordat het parlement op reces zou gaan. De commissie van rapporteurs die de behandeling in het openbaar moest voorbereiden heeft immers eind augustus zijn eindverslag reeds gedaan. De verwachting bij de NDP-fractie was dat nog vόόr einde van het parlementair jaar het initiatiefvoorstel nog in behandeling zou worden genomen. Zaken zijn echter anders gelopen. De leiding van het parlement heeft   besloten voorkeur te geven aan de drie NRA-wetten, met name de Wet Hazardspelen, de Loterijwet en de Wet Toezicht en Controle Kansspelen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt dat deze wetten inderdaad ook heel belangrijke wetten zijn die behandeld moesten worden. Dit vanwege het risico van blacklisting door de Financial Action Task Force (FATF) waardoor het land in het internationaal financieel verkeer in een isolement zou terecht komen. De NDP-fractie heeft herhaaldelijk aangegeven bereid te zijn om desnoods elke dag te vergaderen om zo de Kieswet ook behandeld te krijgen. Nu zaken anders zijn verlopen vindt de grootste oppositionele fractie wel dat na het reces en de jaarrede van de president, het parlement aan de behandeling van de Kieswet  topprioriteit moet geven. “Voor ons als NDP is het absoluut van het grootste belang om de verkiezingen van uiterlijk 25 mei  2025 veilig te stellen”, aldus Parmessar. Ondertussen heeft assembleevoorzitter Marinus Bee tegenover een lokaal medium verklaard dat de behandeling van de Kieswet op 2 oktober zal plaats vinden. Hopelijk gebeurt dat ook, zegt NDP-fractieleider.

Sedert uitspraak Constitutioneel Hof

Sedert de uitspraak van het Constitutioneel Hof op 5 augustus vorig jaar heeft de NDP voortdurend gewezen op spoedige acties zijdens de regering om te zorgen dat de verkiezingen niet later dan 25 mei 2025 kunnen plaatsvinden. Er moest een wetsvoorstel komen voor de wijziging van de Kieswet. Een concreet voorstel bleef te lang uit, waardoor de NDP-fractie op 4 juli het initiatief nam om een wetsvoorstel voor wijziging Kieswet in te dienen. Niet lang daarop volgde de VHP en later de Abop/PL met hun eigen respectieve initiatiefvoorstellen. Nadat zaken in het parlement concreet in beweging begon te komen, kwam de regering plots met drie conceptmodellen voor de wijziging van het kiesstelsel. Dat maakte de zaak nog complexer voor het parlement. Alle in het parlement vertegenwoordigde politieke partijen hebben vervolgens de koppen bij elkaar gestoken. Dat heeft erin geresulteerd dat overeenstemming is bereikt over wijziging van de Kiesregeling en de daarbij horende wijziging van de grondwet. Overeen is gekomen voor wijziging van de Kiesregeling gebaseerd op landelijke evenredigheid. Dit houdt in dat elke stem in het hele land evenveel waard zal zijn. Op 23 augustus hebben partijen daartoe één initiatiefvoorstel ingediend bij DNA-voorzitter Bee.

Veel werk

De haast die de NDP-fractie heeft met de spoedige behandeling van de wijziging van de Kieswet is volgens Parmessar ingegeven vanwege het feit dat er nog heel veel werk te verzetten is voor de verkiezingen. Een aantal administratieve en logistieke zaken moeten in plaats worden gebracht. Daarover dienen ook nog belangrijke besluiten te worden genomen. Een landelijke evenredigheidsstelsel van de verkiezingen vereist met betrekking tot een aantal zaken een totaal andersoortige organisatie en voorbereidingen. Eenvoudig zoals het lijkt, is bijvoorbeeld de formaat van de stembiljetten. Op het stembiljet moeten de namen en foto’s van alle 51 DNA-kandidaten voorkomen. Indien bijvoorbeeld gekozen wordt voor een formaat van 80 X 120 cm, betekent dat onder meer dat de tafels bij stembureaus ook groter moeten zijn.

De commissie van rapporteurs van het initiatiefvoorstel  wijziging van de Kieswet en wijziging van de Grondwet heeft de voorbije dagen gebruikt om werkbesprekingen te houden met het Centraal Hoofdstembureau en het Ministerie van Binnenlandse zaken. Daarbij zijn de laatste stand van zaken van de voorbereidingsactiviteiten van de verkiezingen doorgenomen en besproken. De Commissie van Rapporteurs wordt voorgezeten door VHP-fractieleider Asis Gajadien.-.

SS

error: Kopiëren mag niet!