“In de stille schaduwen van verdriet en wanhoop, fluisteren zelfmoordgedachten soms hun verontrustende lied”. Samen kunnen wij deze duisternis doorbreken en het licht van hoop en begrip laten schijnen. Soms gaat dat heel moeilijk, maar geef de hoop nooit op, want er zijn altijd mensen die van je houden en om je geven. Het is morgen Wereld Suïcidepreventie Dag. Elk jaar wordt de tiende dag van de maand september door de World Health Organisation (WHO) uitgeroepen tot World Suicide Prevention Day. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfmoord.
Suriname, heeft als klein land nauwelijks half miljoen inwoners, toch hebben wij volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het zesde hoogste zelfmoordcijfer ter wereld. Het zelfmoord sterftecijfer bleek in 2019 een hoogte van 25.40 procent per 100,000 inwoners te hebben. Uit de recente schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat de landen met de hoogste zelfmoordsterfgevallen in 2019 lage- en middeninkomenslanden waren.
Data verkregen van de Wereldbank
Als wij de trend van de afgelopen n volgen, blijkt er steeds een stijging te zijn in het aantal zelfmoord cijfers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er jaarlijks bijna 800.000 sterfgevallen, wat neerkomt op één sterfgeval elke 40 seconden aan zelfmoord sterfte.
“Elke stap naar mentale gezondheid is een sprong naar het leven”
Voor het tegengaan van het aantal zelfmoordsterften, moeten wij samenwerken aan het bouwen van bruggen naar hoop en steun voor een ieder, want het leven is het waard om geleefd te worden.
Het is daarom heel belangrijk om de toegang tot mentale gezondheidszorg te verbeteren.
Mensen die gedachten van zelfmoord hebben, zijn in nood van professionele hulp en ondersteuning. Maar het is ook nodig om de risicofactoren, zoals sociaal isolement, chronische pijn, misbruik van middelen en een geschiedenis van eerdere suïcidepogingen te herkennen en daar aan te werken. Depressie en angst, sociaaleconomische stress, ruzie met familie en vrienden en een gebrek aan toegang tot geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning, zijn ook belangrijke factoren die de mentale gezondheid van Surinamers aantasten. Voor ons als samenleving is het belangrijk deze risicofactoren tijdig te identificeren en ondersteuning te bieden aan mensen die met zelfmoordgedachten zitten.
Zit jij soms met problemen en kom je er niet uit? Het is mogelijk te bellen naar de MiLijn, nummer 123 of probeer via de huisarts een psychiater of psycholoog te raadplegen. Tegenwoordig kan je ook kosteloos een aantal organisaties bereiken via hun website en social media platforms, die je kunnen voorzien van de juiste richtlijnen en advies.
SD