Het Chinese Belt and Road Initiative krijgt te maken met sterkere tegenwind

In 2013 lanceerde de Chinese president Xi Jinping het Belt and Road Initiative (BRI). Het plan was bedoeld om de wereldhandel en invloed te stimuleren door middel van infrastructuurprojecten.

Sindsdien hebben meer dan 150 landen zich aangesloten en verschillende overeenkomsten met China ondertekend.

De handel tussen China en de BRI-landen groeide tussen 2013 en 2022 met 76%. Dit percentage overtrof de totale handelsgroei van China van 51%.

Maar het initiatief staat voor uitdagingen. Eén hindernis is de vertragende economie van China zelf. Een ander probleem is de piek in het aantal wanbetalingen op leningen, deels als gevolg van COVID-19.

Italië, lid van de G7, is in 2019 toegetreden tot de BRI, maar kan vertrekken. Het handelstekort met China is in drie jaar tijd verdubbeld.

“De Zijderoute voldeed niet aan onze verwachtingen”, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani. Sri Lanka had het ook moeilijk en overhandigde een havenhuur van 99 jaar aan China om de schulden te beheren.

De binnenlandse focus van China is een andere factor. Na het kwijtschelden van een deel van de Afrikaanse schulden, steeg de publieke roep om soortgelijke verlichting in China.

Te midden van deze uitdagingen dringt Xi erop aan dat projecten winstgevender worden. Hij zoekt samenwerking met ontwikkelingsbanken om de financiële gezondheid van het programma te verbeteren.

Slechte leningen
De heronderhandelingen over schulden namen toe als gevolg van de impact van de pandemie op de opkomende economieën. De slechte leningen waarbij China betrokken was, zijn tussen 2020 en 2022 gestegen tot 76,8 miljard dollar.

Ook de nieuwe BRI-investeringen zijn gedaald. Uit gegevens blijkt dat deze zijn gedaald van ongeveer 100 miljard dollar per jaar naar tussen de 60 en 70 miljard dollar.

Ook de interne druk neemt toe. De publieke roep om binnenlandse hulp nam toe nadat China een deel van de Afrikaanse schulden had kwijtgescholden.

Xi dringt nu aan op een duurzamere en winstgevendere BRI-aanpak.

Hij is van plan te spreken op het komende Belt and Road Forum, waar velen wachten op zijn visie op de toekomst van het initiatief.

Junya Sano van het Japan Research Institute merkte op dat een afname van de mondiale macht van China waarschijnlijk is als de kredietverlening niet aantrekt.

Samenvattend staat het grootse mondiale initiatief van China op een kruispunt, beïnvloed door economische, internationale en binnenlandse factoren.

error: Kopiëren mag niet!