De ASEAN-top in Indonesië wordt gedomineerd door de crisis in Myanmar en de toenemende assertiviteit van China in de Zuid-Chinese Zee. Tijdens deze bijeenkomst zullen Zuidoost-Aziatische leiders proberen een gezamenlijke stem te vinden over de situatie in Myanmar, waarbij de militaire staatsgreep heeft geleid tot repressie van afwijkende meningen. Er wordt geen consensus bereikt over dit onderwerp, en de ASEAN-voorzitter, Indonesië, dringt er bij de Myanmarese junta op aan een vijfpuntenplan uit te voeren om het geweld te stoppen en de onderhandelingen te hervatten. Er zijn zelfs gesprekken over het uitstellen van het roulerende ASEAN-voorzitterschap van Myanmar in 2026.
Daarnaast zal de assertiviteit van China in de Zuid-Chinese Zee worden besproken, aangezien China zijn territoriale claims heeft uitgebreid, wat tot spanningen heeft geleid. De leiders zullen hun bezorgdheid uiten over landaanwinningen, activiteiten en ernstige incidenten in deze betwiste wateren, die de vrede en veiligheid in de regio bedreigen.
De Oost-Aziatische Top volgt na de ASEAN-top, waarbij wereldmachten zoals de Verenigde Staten, China, Japan, India en Rusland betrokken zullen zijn. De Amerikaanse vice-president Kamala Harris zal proberen de assertiviteit van China in de Zuid-Chinese Zee aan te pakken, terwijl er verwacht wordt dat zij met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zal spreken over kwesties zoals de oorlog in Oekraïne. Harris zal zich ook richten op klimaatverandering, maritieme veiligheid en het handhaven van internationale regels en normen in de regio. China’s president Xi Jinping zal naar verwachting de G20-top in New Delhi overslaan.