Staatsolie informeert president over investeringen in hydro- en zonne-energie

Staatsolie N.V. wil duurzaam investeren in energie. Naast het introduceren van een moderniseringsprogramma voor de waterkrachtscentrale te Afobaka, zijn er ook plannen om te investeren in zonne-energie. Hiertoe zijn voorstellen gedaan om te komen tot verkoopovereenkomsten. De voorstellen zijn 24 augustus gepresenteerd aan president Chandrikapersad Santokhi.

Eddy Fränkel, Deputy Director Power & Sustainable Energy van Staatsolie, legde uit dat het moderniseringsprogramma noodzakelijk is, omdat belangrijke onderdelen van delen van de waterkrachtcentrale niet meer te verkrijgen zijn, terwijl specialisten voor onderhoud al boven 70 jaar zijn. “Als ze er straks niet meer zijn zitten we met het probleem van continuïteit, daarom is het moderniseringsprogramma noodzakelijk.”

Er is ook een voorstel gedaan om als onderdeel van de periode waarin veel hydro-energie opgewekt wordt, een fonds op te zetten voor onvoorziene kosten. Die kan dienen ter compensatie voor zaken als noodoperaties aan de dam en eventuele schade door spuioperaties.

Voor het opwekken van zonne-energie is een voorstel gepresenteerd van een zonne-energieproject van USD 30 miljoen. Het plan is om een internationaal aanbestedingsproces te starten waar het bedrijf voor dit investeringsbedrag het beste materiaal kan krijgen. Fränkel gaf aan dat zonne- en hydro-energie goedkoper zijn dan de huidige kosten die de staat betaalt voor brandstof om thermische energie op te wekken. 

Naast Staatsolie hebben ook andere bedrijven interesse getoond in het investeren in zonne-energie. Het staatshoofd heeft aangegeven dat de regering voorstander is van staatsbedrijven die willen investeren, maar dat ook particuliere investeerders de gelegenheid krijgen om te investeren, zodat er eerlijke concurrentie is.

error: Kopiëren mag niet!