DNA-lid Tsang levert ook kritiek op bondholders “deal”

In navolging van zijn fractiegenoot Ashwin Adhin, heeft NDP-parlementariër Stephen Tsang ook zijn kritiek op de principeovereenkomst met de zogeheten Oppenheimer bondholders over schuldherschikking. De “deal” met de bondholders was volgens het Assembleelid niet nodig geweest, indien de regering haar verantwoordelijkheid had genomen en netjes de schuld had afgelost. In plaats daarvan wijst de regering de vingers naar de vorige regering om zijn verkeerde beleidskeuzes te verdoezelen. 

Tsang sprak vorige week tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. De bereikte principeovereenkomst met de bondholders zal volgens hem het land minimaal USD 2 miljard gaan kosten.

De twee Oppenheimer obligatieleningen (USD 550 miljoen en USD 125 miljoen) kosten het land oorspronkelijk USD 50 miljoen per jaar aan rente aflossingen. De jaarrekening van Staatsolie geeft aan dat in de afgelopen drie jaar bijna USD 1 miljard is afgedragen aan de staat. Het vorig jaar alleen is een bedrag van USD 320 miljoen afgedragen. 

Deze inkomsten zijn volgens Tsang grotendeels te danken aan de investering van 5 procent in het productieaandeel van goudmijnbedrijf Newmont, en investeringen in Staatsolie. Deze investeringen zijn mogelijk geweest dankzij de Oppenheimer leningen. 

Met de Oppenheimer lening is de Afobaka waterkrachtcentrale van Suralco overgenomen. 

Investeringen

Daarmee bespaart het land jaarlijks een bedrag van ruim USD 60 miljoen op de energierekening. Dit bedrag alleen is volgens de NDP-parlementariër voldoende en de garantie dat de jaarlijkse rente aflossingen van de Oppenheimer leningen zouden kunnen worden afgelost. Er was dus wel geld. De regering heeft echter de beleidskeuze gemaakt om niet af te lossen. Dat Suriname door Fitch in oktober 2020 “gedowngrade” werd van CC naar C, en later in april 2021 de junk-status RD kreeg is dankzij deze beleidskeuze van de regering.

“Nu zitten we met deze deal in onze maag”, betoogt Tsang. De vorige regering heeft reeds een bedrag van in totaal USD 200 miljoen afgelost. Met de bereikte principe deal met de bondholders is dit volgens hem weggegooid geld. Door het besluit om niet af te lossen heeft Suriname een boete gekregen van USD 205 miljoen. Hierop komt nog USD 750 miljoen, zijnde het bedrag dat gekoppeld is aan de Value Recovery Instrument (VRI), als onderdeel met de “deal” met de bondholders. 

Deze “deal” zal het land dus al USD 1.1 miljard extra kosten. Daarmee komen de totale kosten op minimaal USD 2 miljard. Tsang verwacht van de regering dat ze in het parlement “eerlijk” uitleg komt geven over het principeakkoord met de bondholders.

SS

error: Kopiëren mag niet!