Meerdere landen zullen weer toetreden tot UNASUR 

Meerdere leiders van Zuid-Amerikaanse landen hebben aangekondigd dat ze zich weer bij UNASUR zullen aansluiten. Er blijven echter meningsverschillen over Venezolaanse deelname bestaan. President Nicolas Maduro werd warm onthaald door gastheer Brazilië op de top van UNASUR in Brasilia. Maar niet iedereen was blij.

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft aangekondigd dat zijn land weer zal toetreden tot de regionale integratieorganisatie Union of South American Nations (Unasur). “Ik heb besloten om het land opnieuw op te nemen in Unasur door het door het Congres goedgekeurde verdrag te ratificeren door middel van een wet en ik heb gevraagd om het de Vereniging van Zuid-Amerikaanse Naties te noemen om pluralisme en duurzaamheid op tijd te garanderen”, zei Petro.

De organisatie wordt gevormd door Argentinië, Bolivia, Brazilië, Guyana, Suriname en Venezuela. Colombia verliet Unasur in 2018, vanwege meningsverschillen met Caracas. Suriname is een van de weinige landen die overbleven.

De aankondiging werd gedaan na afloop van de bijeenkomst van Zuid-Amerikaanse presidenten in Brasilia, die werd bijgewoond door de Colombiaanse president samen met 10 andere staatshoofden. De regionale top, bijeengeroepen door de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, werd dinsdag afgesloten met de ondertekening van de Brasilia-consensus. De presidenten van de 11 aanwezige Zuid-Amerikaanse landen ondertekenden de slotverklaring van de bijeenkomst, een vastberadenheid om integratie verder te vergroten.

President Chan Santokhi keerde gisteren terug naar Suriname. Hij heeft in een uitgebreid statement Suriname’s visie uitgedragen. De president had ook bilaterale ontmoetingen met verschillende regionale leiders.

error: Kopiëren mag niet!