Inheemse DNA-leden keuren houding en uitspraken president in kwestie Pikin Saron af

De inheemse Assembleeleden Iona Edwards (zie foto top), Claudie Sabajo en Jennifer Vreedzaam, allen van de NDP-fractie,  hebben donderdagmiddag tijdens de openbare vergadering van de Assemblee hun ernstige afkeuring uitgesproken over de houding en de uitspraken van president Chandrikapersad Santokhi over de kwestie van Pikin Saron.

De president heeft gisteren in het parlement het gehad over een ernstige aanslag op de rechtsstaat en rechtsorde, zonder in te gaan op de grondoorzaak en de aanleiding van de onvrede binnen de inheemse gemeenschappen. De inheemse volksvertegenwoordigers keuren het gebeurde van afgelopen dinsdag te Pikin Saron af, doch zeggen het als zeer kwetsend te ervaren, dat de president niet eens zijn medeleven heeft getoond aan de inheemsen.  De president is gelijk begonnen met verwijten en onderzoek. De president schildert de inheemsen af als criminelen. 

Het hoefde volgens de inheemse Assembleeleden niet zover te komen indien de regering de juiste aandacht en acties had ondernomen naar aanleiding van de roep van diverse inheemse groepen en organisaties in de voorbije maanden voor stopzetting van de uitgifte van gronden in hun woon- en leefgebied.  De ontstane situatie in en rond het inheemse dorp Pikin Saron schuiven de inheemse Assembleeleden in de schoenen van de regering.

Aandacht gevraagd

Iona Edwards zei, dat de onheemsen vaker hun bezorgdheid en afkeuring hebben uitgesproken over wat zij noemt de onrechtmatige uitgifte van hout- en goudconcessies in hun woongebieden. Hoe vaak hebben inheemsen geen aandacht van de regering gevraagd hiervoor. “En wanneer we opkomen voor onze rechten, worden wij onderdrukt, geïntimideerd en vermoord”, sprak Edwards. Het assembleelid vraagt nietigverklaring van alle uitgegeven concessies in de omgeving van dorpsgemeenschappen. De president heeft het over intrekking van uitgegeven concessies, maar geeft niet aan binnen welke termijn dit gebeurt. 

Claudie Sabajo (zie foto hierboven) wees erop, dat inheemsen de rechtmatige eigenaren zijn van gronden in Suriname en dat sedert 1975 aandacht van opeenvolgende regeringen wordt gevraagd voor erkenning van die rechten. Er zijn nimmer excuses aangeboden aan inheemsen. Inheemsen moeten steeds smeken en op hun knieën gaan om aandacht te krijgen voor het probleem van erkenning. 

Over de twee doden die zijn gevallen tijdens de gebeurtenissen te Pikin Saron, vroeg Sabajo zich af hoe de mannen zijn doodgeschoten terwijl ze in de boeien waren geslagen. Op zeer emotionele toon riep ze president Santokhi op om niet te sollen met de rechten van inheemsen. “Mi na Ingi, joe kon mit oen dja!” (“Ik ben inheems, en jij bent ons hier komen aantreffen”), riep ze met stemverheffing.

Jennifer Vreedzaam had het over het leed dat inheemsen wordt aangedaan door het beleid van de regering. 

Het parlement komt maandag in een besloten vergadering om verder over de kwestie Pikin Saron te praten. De regering zal nadere informatie verschaffen over onder meer het onderzoek naar het gebeurde in het dorp.

SS

error: Kopiëren mag niet!