Rosanda Apai-Courtar: “Iedereen betrekken en niemand in de Sula achterlaten”

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) is op 29 maart van start gegaan met de inspiratiebeurs ‘SULA’. De beurs wordt gehouden in het Cultureel Centrum Suriname (CCS). Van 29 tot 31 maart konden leerkrachten en schoolleiders de beurs bezoeken. Vandaag, 1 april, worden ouders/verzorgers en leerlingen in de gelegenheid gesteld om de beurs te bezoeken. De beurs duurt vanaf 9 uur ’s morgens tot 2 uur in de middag.

De vernieuwende ontwikkelingen binnen het onderwijs en het aantrekkelijker maken van het systeem, hebben het minOWC op het idee gebracht de inspiratiebeurs in het leven te roepen. De vernieuwingen hebben als doel alle kinderen binnen de samenleving gelijke kansen te bieden. De beurs biedt een gevarieerd programma; van infostands tot workshops met fysieke deelname van bezoekers. Verder kan men alle informatie, inclusief de workshops, online terugvinden. 

Rosanda Apai-Courtar, directrice van het Centrum voor Nascholing in Suriname (CeNaSu), zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat de opkomst en participatie tot zover heel goed is geweest. Op de eerste dag hadden zij meer dan 500 mensen geregistreerd vanuit de scholen. Op de tweede dag waren er iets meer dan 400 personen geregistreerd en op de derde dag rond de 300. “We merken dat het druk bezocht wordt en we vragen de mensen ook om hun ‘Sula selfie’ te posten om te laten zien dat ze geweest zijn”, zegt Courtar.

Volgens de directrice van CeNaSU nemen leerkrachten van het binnenland ook deel aan deze beurs, waar dat mogelijk is. “We hebben zoveel mogelijk van de beurs online gezet. De foto’s en video’s zijn op onze pagina ‘Leer Kracht’ geplaatst en ook worden die gedeeld op de pagina van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Na de beurs zullen de materialen die hier zijn versterkt, overal met de mensen worden gedeeld, dus ook met de mensen in het binnenland.”

Courtar geeft aan, dat er zeker ook leerkrachten in Paramaribo zijn geweest, die de beurs niet hebben kunnen bezoeken. Maar zij merkt op, dat zij iedereen willen bereiken. “We hebben verschillende workshops die we ook hebben laten filmen. Ook als er mensen in Paramaribo zijn die niet online kunnen, kunnen ze het filmpje op een stick downloaden en het meenemen om het alsnog te bekijken. Het is de bedoeling om iedereen erin te betrekken en niemand in de Sula achter te laten”, stelt Courtar.

Aan Courtar is gevraagd of er een speciale betekenis zit achter de naam Sula. Zij zegt hierop: “Vernieuwingen brengen obstakels met zich mee die we samen moeten nemen, we gaan met de stroom mee, soms snel, soms minder snel, soms moeten we uitstappen en duwen, we moeten roepen naar elkaar om in bepaalde gevallen verstaanbaar te blijven (communiceren, hulp zoeken maar ook advies geven), maar een sula is ook verkoelend en ontspannend. We zoeken het toch weer op.”

SK

error: Kopiëren mag niet!