Raghoebarsing: “Maatregelen valuta transacties niet bedoeld om vrijheid van handelen weg te nemen”

Financiën-minister Stanley Raghoebarsing heeft vrijdagmiddag in het parlement beargumenteerd, dat de door president Chandrikapersad Santokhi eerder deze week aangekondigde maatregelen om alle valutatransacties te reguleren, absoluut niet bedoeld zijn om de vrijheid van burgers en bedrijven weg te nemen. De maatregelen zijn niet bedoeld om vreemde valuta bij mensen weg te halen.

Het gaat volgens hem juist om orde te brengen in die vrijheid, waardoor een ieder er profijt van heeft. Vrijheid zonder regels leidt tot anarchie waarbij het recht van de sterksten geldt. En dat kunnen we niet hebben, zei de Financiën-minister.

Het gaat om de illegaliteit in het valutaverkeer eruit te halen. Indien men binnen wet- en regelgeving handelt is er niets aan de hand. De door de president eerder deze week aangekondigde maatregelen zijn bedoeld als ordening. Alle valutatransacties dienen uitsluitend plaats te vinden bij de onder toezicht van de de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vallende deviezenbanken en wisselkantoren.  

Tegen wisselkantoren die geen vergunning hebben zal het Openbaar Ministerie optreden. De CBvS heeft in de afgelopen dagen bij 4 wisselkantoren de vergunningen niet verlengd, en van 2 zijn de vergunningen ingetrokken, omdat ze niet voldeden aan de wettelijke voorwaarden. Een ieder mag nog steeds vrij vreemde valuta kopen, echter dient men documenten te overleggen waaruit de betalingsverplichting moet blijken. 

Ook importeurs mogen vrijelijk vreemde valuta kopen voor het bedrag dat uit de overgelegde documenten blijkt. 

Raghoebarsing is het eens met de  opmerking van VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien dat de maatregelen van de regering binnen de wettelijke regels dienen plaats te vinden. Ook toonde de minister het eens te zijn met hetgeen Josafat Kanape (ABOP/PL) naar voren bracht over het in voldoende mate aanwezigheid van vreemde valuta zijn in het land. Dat zou niet het probleem zijn, maar wel het niet naleven van bestaande wettelijke regelgeving.

SS

error: Kopiëren mag niet!