Geen gunstige investerings mogelijkheden in Suriname


De redactie van Dagblad Suriname heeft gesproken met de filosoof Agart, die de investeringsmogelijkheden in het land onderzocht. “In Suriname voldoen wij niet aan gunstige investeringsmogelijkheden”.

Een van de landen die in de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen is Suriname. Het heeft alles in huis om uit te groeien tot een belangrijke economische speler in de regio, geeft de filosoof aan. “Maar er is een grote maar, veel investeerders lijken de boot nog af te houden.” 

Maar wat verhindert investeerders om naar Suriname te komen en aan welke voorwaarden moeten ze voldoen?

Geen zekerheid voor lange termijn

Investeerders zijn op zoek naar zekerheid op de lange termijn, en dat is iets wat Suriname op dit moment nog niet kan bieden. Een van de belangrijkste factoren die investeerders afschrikt, is de politieke instabiliteit van Suriname. “De politiek bemoeit zich te veel en maakt alles kapot.” 

Daarnaast speelt ook de economische situatie een rol, benadrukt de filosoof. Het land is sinds de onafhankelijkheid in 1975 altijd afhankelijk geweest van grondstoffen, met name bauxiet. Door de dalende prijzen van deze grondstoffen heeft de economie de laatste jaren hard moeten vechten om overeind te blijven. Ook de hoge inflatie en de grote externe schuld van het land zijn voor investeerders geen prettige vooruitzichten.

Conclusies 

Agart concludeert, dat er geen investeringswetten zijn waar investeerders naar uit kunnen kijken. Ook worden investeerders niet tegemoet gekomen door bijvoorbeeld belastingvrije maatregelen. Er heerst een slechte infrastructuur, een gebrek aan energiecapaciteit en een tekort aan arbeidspotentieel. Al deze factoren zorgen ervoor dat buitenlandse directe investeringen geheel mislukken, zowel onder de huidige als de vorige regering is dit het geval, geef de filosoof aan.

“Er is weinig hoop voor de toekomst als deze situatie niet verandert.”

Het land moet deze problemen aanpakken om buitenlandse investeerders aan te trekken. Alleen op deze manier kan het land vooruitgang boeken.
Om investeerders over de streep te trekken, moet Suriname dus zorgen voor politieke stabiliteit en economische groei. Het land heeft daarvoor een aantal troeven zelf in handen, zoals een jonge en goed opgeleide bevolking, een divers ecosysteem en een strategische ligging tussen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. 

DA

error: Kopiëren mag niet!