Zeldzaamste diamanten verkocht op een veiling
DOOR DUNCAN MIL

30 maart 2023 – 8 juni 2023 – De Eternal Pink Diamond, een onberispelijk juweel van 10,57 karaat, zal naar verwachting meer dan $ 35 miljoen opbrengen bij Sotheby’s, waarmee mogelijk een record wordt gevestigd voor de hoogste prijs per karaat.

Sotheby’s zal de steen op zijn prachtige juwelenveiling op 8 juni in New York aanbieden. Gedolven door De Beers in de Damtshaa-mijn in Botswana in 2019, werd de ruwe diamant van 23,78 karaat gedurende zes maanden geslepen en gepolijst door het team van diamantbedrijf Diacore in New York.

De Williamson Pink Star vestigde de recordprijs per karaat. Deze mooie levendige roze diamant van 11,15 karaat werd in oktober 2022 verkocht bij Sotheby’s in Hong Kong voor US $ 5,2 miljoen per karaat, of voor een totaal van $ 57,73 miljoen (HK $ 453,2 miljoen). Maar het had een voorverkoopschatting van $ 1,9 miljoen per karaat, volgens Barron’s Daily.

Roze diamanten zijn een van de zeldzaamste gekleurde diamanten op aarde. Van alle diamanten die ter beoordeling aan het Gemological Institute of America zijn voorgelegd, is minder dan 3% geclassificeerd als gekleurde diamant. Binnen deze gekleurde diamanten wordt minder dan 5% als overwegend roze beschouwd.

Roze diamanten zijn ook enkele van de meest waardevolle juwelen geworden die op een veiling worden verkocht, met drie roze diamanten – CTF Pink Star ($ 71,2 miljoen), de Williamson Pink Star ($ 57,7 miljoen) en Graff Vivid Pink ($ 46,0 miljoen) – die de top vijf van best geprijsde diamanten ooit verkocht op een veiling, volgens Sotheby’s.

error: Kopiëren mag niet!