Gajadien (VHP): “De VHP-filosofie ontbreekt in door president aangekondigde koers stabiliserende maatregelen”

“Het lijkt meer op filosofie uit militaire dictatoriale periode”

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien was donderdagmiddag ongemeen fel in zijn reactie op de eerder door president Chandrikapersad Santokhi aangekondigde maatregelen om de koers in toom te houden.

Gajadien zei dat verlichting voelbaar moet zijn in de samenleving. “Maar, in alle oprechtheid, enkele maatregelen kunnen nooit van de VHP-adviseurs komen.  De VHP- filosofie ontbreekt. Het lijkt  meer op de filosofie uit de militaire dictatoriale periode.”

“Feit is, we gaan nooit meer kunnen uitgeven dan we verdienen. We hebben een importeconomie en daar moeten we ons van bewust zijn. Maar, we pretenderen een liberale economie te hebben en natuurlijk zijn er hier en daar wat beperkingen. Maar, je kunt niet half zwanger zijn, je bent het of je bent het niet. Korte termijn maatregelen moeten we met een vergrootglas bekijken. Sommige van de intenties zijn intenties die al lang leven. De uitvoeringscapaciteit baart ons zorgen. Sommige zaken liggen lang en worden niet geïmplementeerd. Uiteindelijk geraken we in een situatie die wij niet wensen”, sprak Gajadien.

De VHP-fractieleider ging in zijn betoog verder in op het werk van de Centrale Bank van Suriname, CBvS.

“Hier wordt gesteld, dat toezicht op banken en wisselkantoren wordt opgevoerd en versterkt. De taakstelling behoort toe aan de CBvS. Al 2,5 jaar wordt hierover gepraat. Het is dezelfde leiding, het zijn dezelfde personen die vette salarissen en vergoedingen ontvangen. Waarom zou het geloof in de samenleving zijn, dat het nu beter gaat? Er zijn personen die salarissen, vergoedingen van bijkans 4 ton per maand ontvangen. Er zjn personen die 60.000, 90.000 ontvangen per maand, sommigen zelfs meer dan een directeur. Meer dan 200 economen zijn daar, maar jaarverslagen worden niet op tijd geproduceerd. De president geeft aan, dat de leiding versterkt gaat worden. Maar, wie gelooft dat?”

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei het te betreuren, dat de Centrale Bank zo eenzijdig werd belicht door Gajadien. “Als we het zo bespreken, dan komen we in een gevaarlijke situatie. Waarom is de Bankwet nog steeds niet gepubliceerd?”, vroeg een hoorbaar geïrriteerde Parmessar. Er zijn, aldus de NDP-fractieleider meer financiële autoriteiten dan de CBvS. 

PK

error: Kopiëren mag niet!