Cocaïnesmokkel naar Nederland vooral betaald via ondergrondse banken

Twee derde van alle betalingen voor cocaïnesmokkel naar Nederland loopt via een uitgebreid en ondergronds crimineel bankensysteem. Dat vermoeden de politie en het Openbaar Ministerie, die hier onderzoek naar doen, zo schrijft de Nederlandse nieuwszender NOS donderdag 30 maart.

De afgelopen jaren wist de politie tientallen miljoenen ontsleutelde berichten van criminelen in handen te krijgen. Die verschaffen niet alleen inzicht in wie er actief zijn in de drugshandel of betrokken zijn bij liquidaties, maar maken ook duidelijk hoe criminelen hun zaken financieel regelen.

Volgens de opsporingsdiensten bestaat er een wereldwijd netwerk van geldmakelaars en ondergrondse bankiers, die crimineel vermogen beheren en het ongezien van het ene land naar het andere land sluizen. Zij genieten het vertrouwen van criminelen en regelen dat geld wordt ingenomen en uitgekeerd.

Soms zijn het legale geldkantoren die naast normale geldtransfers ook gespecialiseerd zijn in het versturen van crimineel geld.

Zo deed de politie deze week een inval bij een Rotterdams geldwisselkantoor, dat vestigingen heeft in verschillende steden. Het bedrijf zou miljoenen aan drugsgeld hebben verplaatst door dit te mengen met normaal betalingsverkeer.

De politie heeft beslag gelegd op meer dan 40 huizen, waaronder appartementen in Rotterdamse woontorens van meer dan een miljoen. Dit vastgoed zou deels betaald zijn uit crimineel vermogen en heeft een geschatte waarde van 25 miljoen euro.

Vier mannen zitten voorlopig vast. De hoofdverdachte is een 49-jarige man die zich volgens de opsporingsdiensten jarenlang bezighield met ondergronds bankieren.

De politie en het OM schatten dat 60 tot 70 procent van de betalingen van cocaïnetransporten loopt via dit soort ondergrondse banken. In het berichtenverkeer dat de politie tot nu toe heeft onderzocht, ging het om een miljard euro dat op deze manier is verstuurd. 

De hoofdverdachte in de Rotterdamse zaak zou al lang actief zijn op de internationale financiële markten en zijn kennis hebben gebruikt om grote sommen contant geld, vermoedelijk verdiend met cocaïnehandel, onopvallend weg te sluizen.

Het geldwisselkantoor had een vergunning van De Nederlandsche Bank. Dat heeft het bedrijf in 2014 al eens een bestuurlijke boete opgelegd, omdat het niet aan de regels voldeed. In de jaren erna zou het kantoor dubieuze transacties niet hebben gemeld bij de autoriteiten en daar bewust mee hebben gesjoemeld, aldus de NOS.

Surichange

Volgens het AD van donderdag gaat het om Surichange. De eigenaar (73) en twee zoons (49 en 45) zijn deze week aangehouden. Alleen de eigenaar is inmiddels weer op vrije voeten, de rest blijft twee weken langer in voorarrest. De oudste van de twee zonen wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij zou de spil zijn in een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Om al die transacties met drugsgeld te verhullen, zou hij ook hebben geknoeid met de administratie en verdachte transacties niet hebben gemeld.

Surichange telt negen kantoortjes in de Randstad: zes in Amsterdam, twee in Rotterdam en eentje in Den Haag. Bezoekers kunnen er contant geld sturen naar familie of bekenden in het buitenland. Het is een oplossing voor landen waar een bankrekening niet vanzelfsprekend is. Het overgemaakte geld kan vaak binnen een paar minuten al worden opgehaald bij een uitbetaallocatie in landen als Suriname, Ghana of Vietnam.

Voor elke transactie vraagt Surichange een kleine vergoeding. Maar het lijkt vooral de samenwerking met criminelen die de familie een vermogen opleverde. Voor miljoenen werd er in vastgoed gestoken, vooral de laatste vijf jaar. In totaal legde de politie beslag op 42 woningen, goed voor een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om panden nabij het Scheveningse strand, maar ook een grote hoeveelheid appartementen in Rotterdam. Aan een van die optrekjes hangt een prijskaartje van 1,1 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!