Total ‘dichtbij’ goedkeuring olie-ontwikkeling in Suriname

Total Chief Executive Officer (CEO) Patrick Pouyanné heeft tegenover aandeelhouders aangegeven, dat het Franse bedrijf zeer dicht bij de goedkeuring van een olie-ontwikkeling in Suriname is. Tegen medio 2023 verwacht de Blok 58-operator Total de gewenste geschatte middelen te bevestigen om de productie voor de kust van Suriname op gang te brengen. Apache heeft ook een 50% aandeel in het blok. De Amerikanen en Fransen delen het blok gezamenlijk.

Deze melding van het gerenommeerde nieuwsmedium Bloomberg volgt na de grote vertragingen van de langverwachte definitieve investeringsbeslissing (FID) voor de ontwikkeling van het eerste offshore project in Suriname.

De helft

“We hebben in ieder geval de eerste olie pool van een potentieel project, de helft daarvan is bevestigd. We boren putten in de Krabdagu-ontdekking, twee putten. We zijn ook bezig in versneld tempo. Ik hoop dat we tegen het midden van het jaar kunnen bevestigen, dat we de olie pool hebben waarnaar we op zoek zijn in Suriname.” 

Total en partner Apache hadden in 2020 de eerste commerciële ontdekking gedaan. Sindsdien zijn er nog vier commerciële ontdekkingen gedaan. Maar, van de huidige ontwikkelingen beschreef Pouyanné Suriname als een beetje complexer. Het bedrijf had problemen ondervonden met het begrijpen van de ontdekte reservoirs en een discrepantie tussen de seismische gegevens en de resultaten van de afbakeningsputten.

Positieve resultaten 

Onlangs behaalde het bedrijf positieve resultaten na het succesvol boren en uitvoeren van stromingstesten bij de Sapakara South-2 (SPS-2) taxatieput.  Het was de tweede taxatieput om de eerder aangekondigde ontdekking te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) taxatieput. Vorig jaar werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Er zijn substantiële middelen in de putten daar geboord door Apache. Dat blijkt uit de resultaten van het Amerikaans bedrijf. De Amerikanen en Fransen delen het blok gezamenlijk.

error: Kopiëren mag niet!