“Kinderen spelen liever dan een boek te lezen”

“Lezen gebeurt nog steeds niet optimaal door jonge kinderen, maar dat is zeker wel zeer van belang”,  zeggen enkel leerkrachten tijden een gesprek met een redacteur van Dagblad Suriname. 

“Er wordt vaak geadviseerd dat kinderen tenminste een tot twee bladzijden per dag moeten oefenen, de kinderen kunnen uit hun leesboek lezen of uit een avontuurlijk boek”, zegt een leerkracht. “Ondanks dat dat geadviseerd wordt merk ik, dat vele kinderen nog problemen hebben met het lezen. De kinderen krijgen vaak genoeg een beurt in de klas om tenminste twee regels te lezen, maar heel veel kinderen kennen enkele woorden niet. Ze spelen liever dan lezen. Lezen is een zeer belangrijk onderdeel, zonder lezen kunnen de kinderen andere dingen niet doen. Bijvoorbeeld de taalopdrachten, redactie- en rekenoefeningen en bijvoorbeeld een opdracht alleen doen. Bij alle vakken komt lezen voor en als het kind dan zwak is, dan heb je een probleem. Er wordt ook aan de kinderen gevraagd of er gelezen wordt. Sommigen zeggen, dat zij dat hebben geleerd, anderen geven aan dat zij niet lezen of dat hun ouders geen tijd hebben om met ze te lezen. Ik weet dat wij in een moeilijke situatie leven en dat enkele ouders zelfs op twee tot drie plekken werken of zelfs ondernemen, maar praat tot uw kind”, zegt de leerkracht. 

“Laat hij of zij tenminste voor een kind lezen terwijl u thuis bent of bezig bent als dat niet kan, laat het kind dan op zichzelf lezen en zodra u tijd hebt u vertellen waarover het ging. Lezen in belangrijk, maar het is ook goed als de kinderen weten wat zij hebben gelezen en waarover het op dat moment gaat”, adviseert de leerkracht aan ouders. 

Een ouder stelt, dat zij haar kind van jongs af heeft laten oefenen. “Ik ben met figuren, letters en cijfers begonnen toen mijn kind begon te praten. Zij was nog geen twee en kon het hele alfabet opzeggen en tellen tot tien. Niet alle ouders hebben die tijd noch energie, maar denk creatief, waarbij het goed voor beide uitkomt”, aldus de ouder. “Het is aan het eind in het belang van uw kind en voor zijn of haar toekomst. Ook als de kinderen naar de oppas gaan, kan het ook aangegeven worden dat het kind moet lezen en alles is mogelijk.”

TM

error: Kopiëren mag niet!