Juridische studenten AdeKUS halen brons bij 13e editie CCJ MOOT COURT competitie

Suriname werd dit jaar fysiek vertegenwoordigd door een delegatie van drie juridische studenten en 1 docent (team advisor) bij de jaarlijks terugkerende activiteit van de Caribbean Court of Justice (CCJ). 

De CCJ organiseert elk jaar een zogenoemde MOOT COURT competitie waaraan alleen rechtenstudenten van universiteiten en law schools van diverse Caricom-lidstaten deelnemen. Ook Suriname wordt jaarlijks vertegenwoordigd bij deze activiteit. Deze MOOT COURT was na de Covid-pandemie anders dan de twaalfde editie. Dit jaar werd het, als de jaren voor de pandemie, fysiek gehouden in Trinidad & Tobago.

MOOT COURT

Het gaat bij een MOOT COURT erom, dat de studenten van de verschillende universiteiten en law schools elkaar bepleiten op basis van een gegeven casus. Op zo’n manier krijgen de studenten ook de kans om zichzelf en de argumenten te ontwikkelen, praktijkervaring op te doen, maar het belangrijkste van alles is, dat de studenten de gelegenheid krijgen om hun bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de uitspraken behorende bij de Caribbean Court of Justice. 

Inhoud casus 

De casus had betrekking op de weigering van mevrouw Deon Khaleed tot de uitoefening van een advocatenpraktijk in Trinidad &Tabago. Als bezitter van een dubbele nationaliteit van St. Lucia en Grenada is betrokkene sinds 2012 woonachtig in Trinidad & Tobago. Naar aanleiding van haar interesse voor de advocatuur heeft zij in 2019 haar L.L.B. degree en een Legal Practice Certificate in het Verenigd Koninkrijk behaald. Vervolgens heeft ze gedurende een periode van zes maanden stage gelopen bij een advocatenkantoor in Port of Spain, Trinidad & Tobago. Deze kwalificaties zijn al voldoende om te worden toegelaten tot de advocatenpraktijk in Trinidad & Tobago, maar desondanks is ze geweigerd op basis van haar nationaliteit. De nationale wetgeving van Trinidad & Tobago, met name section 15 (1A) van de Legal Profession Act, biedt slechts de ‘nationals’ van T&T de mogelijkheid tot de uitoefening van de advocatuur. In het kader hiervan hebben zowel St. Lucia als Grenada  een zaak aanhangig gemaakt tegen Trinidad & Tobago onder de Original Jurisdiction van de Caribbean Court of Justice.

Wie 

De studenten die namens de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben geparticipeerd in de 13e editie van de CCJ MOOT COURT 2023 zijn Anand Bharratt, Dhieredj Isrie en Abygail Mohammedamin. Zij werden begeleid door mr. Shaiesta Nabibaks LLM, die bovendien belast was met het voorbereiden, trainen en coördineren van dit gehele programma. In dit programma hebben de studenten ook verschillende juridische en andere professionele trainingen gevolgd.

De studenten hebben het, zoals Suriname bekend staat, heel goed gedaan, ze zijn niet als winnaars uit de bus gekomen, maar ze hebben met hun prachtige prestatie wel een prijs in ontvangst genomen, omdat de rechters van mening waren dat de prestatie, ondanks het feit dat Suriname geen Engels sprekend land is, goed te noemen was. 

Waardige bijdrage 

Suriname heeft wat MOOT COURTS betreft altijd topprestaties geleverd, maar dit is tweede keer dat AdeKUS daadwerkelijk in de prijzen is gevallen voor een CCJ MOOT COURT. De derde plaats (brons) werd dit jaar aan de delegatie toegekend. Geheel Suriname mag trots zijn op deze prestatie, maar deze delegatie mag super trots zijn, want ze heeft na al het harde werk en alle inzet haar beloning gekregen. Dit mag een aanzet blijven voor alle andere delegaties die op hun beurt Suriname moeten vertegenwoordigen op internationaal gebied.

error: Kopiëren mag niet!