“Je werkt in Suriname voor je straf”

Recent is ingaande 1 maart het nieuwe minimumloon bekendgemaakt door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Dit is vastgesteld op SRD 30 per uur van 1 maart – 30 juni 2023,  en per 1 juli 2023 is het nieuw minimumloon vastgesteld op SRD 35 per uur.  Dagblad Suriname sprak met mevrouw Mildred, die van huis uit econoom is, inzake de ontevredenheid die heerst onder de bevolking ten aanzien van het vastgestelde minimumloon.

Op de vraag gesteld hoe het minimumloon tot stand komt, geeft de econoom kort aan, dat in de wet de Nationale Loonraad is opgenomen. “De Loonraad is belast met de berekening van het minimumloon en die moet de minister van Arbeid van advies voorzien. Vermeld mag worden, dat het besluit van de Nationale Loonraad (NLR) bindend is voor de minister. Vervolgens brengt de minister het advies van de Nationale Loonraad naar de Raad van Ministers waar het door deze wordt goedgekeurd. Hou in gedachten, dat het besluit van de NLR, slechts een advies is.”

Suriname verkeert in een slechte economische situatie, waar de munteenheid geen waarde meer heeft. De koers stijgt ieder dag, waardoor de koopkracht daalt. “Het enige wat het volk kan doen is overleven, je werkt voor je straf”, zegt de heer Pansie, een kritische burger, met wie de redactie van Dagblad Suriname ook een gesprek had.

“De Loonraad had het minimumloon vastgesteld op SRD 38,50. Nu hoor ik ineens SRD 30 per uur van het ministerie van Arbeid. Wat is het eigenlijk? Het besluit van de Loonraad is toch bindend? Het is zelfs voorgekomen dat tot twee keer toe de Loonraad advies heeft gegeven en dat de regering het besluit terugdraait en uiteindelijk een eigen bedrag hanteert.”

De heer Pansie keurt dit helemaal niet goed en geeft aan, dat het uiteindelijk bedrag van SRD 30 per uur nog steeds nadelig uitkomt voor de werknemers, omdat zij nauwelijks in hun levensonderhoud kunnen voorzien met het salaris dat zij nu ontvangen. 

JM

error: Kopiëren mag niet!