Openbaar Ministerie ontvangt Franse delegatie met oog op anti-corruptie trainingen

Waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh heeft woensdag 22 maart een Franse delegatie op het parket ontvangen. De delegatie bestond uit Nicolas de Lacoste, de Franse ambassadeur, de “Deputy Manager” van het Franse anti-corruptiebureau (AFA, l’Agence Française Anticorruption), de magistraat van het Franse Magistraten Training Instituut (ENM, L’École Nationale de la Magistrature) verantwoordelijk voor de afdeling internationale aangelegenheden en de opleiding van rechters en vervolgingsambtenaren. 

Bij de bijeenkomst waren ook aanwezig Rolinne Gravenbeek, Coördinator van de Anti-corruptie Unit van het Openbaar Ministerie, het Hoofd van de Anti-corruptie Unit van het Surinaamse Korps Politie, inspecteur Nijman, en deskundigen van het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

Het doel van het bezoek was het initiëren van een project in samenwerking met het Surinaamse ministerie van Justitie om anti-corruptie trainingen en workshops te geven aan Surinaamse actoren, waarbij ook de verwachtingen en behoeften van deze actoren werden gemeten. Ook maakte de delegatie kennis met de structuur, de taken en het functioneren van het Openbaar Ministerie en de uitdagingen die de organisatie en de politie hebben bij het opsporen en vervolgen van corruptie.

De gespecialiseerde desks bij het OM, de opleidingen tot vervolgingsambtenaar (RAIO/VIO), de vooropleiding en de tussentijdse trainingen voor Officieren van Justitie passeerden ook de revue. Ook werd opgemerkt, dat de huidige wetgeving van Suriname voldoende ruimte biedt om daders van verschillende uitingsvormen van corruptie te vervolgen.

De Surinaamse delegatie beantwoordde ook vragen over hoe corruptieonderzoeken tot nu toe zijn gestart en de Franse delegatie deelde informatie over hun aanbod aan trainingen en over het gespecialiseerde Franse vervolgingsorgaan voor complexe en bijzondere zaken.    

Het OM stelt terug te blikken op een vruchtbare bijeenkomst.

error: Kopiëren mag niet!