“Tuinieren en een moestuin een goede omgeving om te leren”

Tuinieren is een activiteit die niet alleen leuk is, maar ook zeer nuttig kan zijn voor kinderen. Het stimuleren van tuinieren op scholen kan bijdragen aan de fysieke, mentale en educatieve ontwikkeling van kinderen. 

Growing Seeds is een Kinder Educatie Centrum in Commewijne met een gezonde visie. Een belangrijke uitgangspunt van Growing Seeds is dat leren en ontwikkelen horen bij de natuur van iedere mens. 

Tuinieren stimuleren bij kinderen

“Kinderen leren met hun hoofd, handen en hart. Voor jonge kinderen is tuinieren en een moestuin daarom een goede omgeving om te leren”, zegt Vandana Ramlal-Chander, directrice van het kind educatief centrum. Growing Seeds heeft een eigen moestuintje aangelegd en betrekt kinderen vanaf 1 jaar om eenvoudige handelingen te verrichten ten aanzien van het verzorgen van groenten en planten. 

“Kinderen leren zelf zaaien, planten, de planten verzorgen door steeds mest toe te dienen, dagelijks de planten water te geven, de bakken schoon te houden door het gras te trekken en uiteindelijk genieten de kinderen ook ervan om groenten te oogsten. Na de oogst bieden de kinderen vol trots hun oogst aan het keukenpersoneel en genieten dan extra van de groenten die ze zelf geoogst hebben. Ze dragen op deze manier bij aan de maaltijden op school. Onze kinderen vinden het tuinieren leuk en het tuinieren stimuleert hun om alle groenten op te eten”, vertelt Ramlal.

Voordelen van tuinieren

Ramlal haalt aan, dat uit een Amerikaans onderzoek bij 28 basisscholen in Texas, gebleken is dat kinderen die meer ervaring hadden met tuinieren, een hogere voorkeur hadden voor groenten en meer groenten consumeerden in vergelijking met kinderen die minder ervaring hebben met tuinieren.

“Het mooie van tuinieren is ook dat je kinderen veel ervaringen en kansen biedt om  talenten te ontdekken en de persoonlijkheid breder te ontwikkelen. Ze oefenen door te tuinieren zorgzaamheid, geduld, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, fijne en grove motoriek, goed kijken. Verder wordt hun woordenschat, de rekenvaardigheden en hun oriëntatie en kijk op de wereld ook verbreed. Ten slotte worden de sociale vaardigheden door het samen bezig zijn ontwikkeld.  Zo merken we op dat de kinderen tijdens het tuinieren soms spontaan beginnen te zingen en elkaar helpen, zonder dat je dat vraagt”, stelt Ramlal.

Ook aandacht voor het eten van fruit en verzorgen van dieren

De directrice geeft aan, dat vanwege de vele voordelen die tuinieren allemaal met zich meebrengt, de leidsters van Growing Seeds zich ook bewust voorbereiden om op speelse wijze middels groene activiteiten te werken aan de ontwikkeling van het kind. Naast groenten wordt er binnen Growing Seeds ook veel aandacht besteed aan het eten van fruit en het verzorgen van dieren. “Onze kinderen hebben een keer per week ‘het toetie froetie uurtje’, als vast onderdeel op het programma. Ze maken van fruit en groenten allerlei smoothies en creaties en worden dan op deze manier gestimuleerd tot het proeven en eten van groente en fruit op lange termijn. De kinderen leren ook voor de vissen, de kippen en de cavia’s te zorgen.”

Ondernemers gedachte ontwikkelen bij de kinderen

In de toekomst wil Growing Seeds ook ernaar toe werken om al heel vroeg spelenderwijs de ondernemers gedachte bij de kinderen te ontwikkelen. “Als de kinderen al eenmaal goed geleerd hebben om te planten dan gaan ze leren om hun producten te verkopen, zodat de schooltuin ook financieel rond kan komen”, zegt Ramlal. 

De directrice is blij met de ontwikkelingen rondom het tuinier gebeuren en zal de groene activiteiten in het belang van de ontwikkeling van het jonge kind blijven stimuleren.

SK

error: Kopiëren mag niet!