Koning Charles III zal gekroond worden in Westminster Abbey.

Op 6 mei 2023 zal de kroning van Koning Charles III plaatsvinden in Westminster Abbey. Charles werd koning van het Verenigd Koninkrijk en nog 14 andere Gewesten van het Gemenebest op 8 september 2022, na het overlijden van zijn moeder, Koningin Elizabeth II.

Charles werd geboren in het Buckingham Palace op 14 november 1948 en werd de erfgenaam toen hij drie jaar oud was, toen zijn moeder de troon erfde na het overlijden van haar vader, Koning George VI.

Hij studeerde geschiedenis aan de Trinity College van de Universiteit van Cambridge en werd in 1970 de eerste Britse koninklijke persoon die een universiteitsdiploma behaalde.

Zijn persoonlijk leven is controversieel geweest. Hij trouwde met Lady Diana Spencer in 1981. Prins William, nu de erfgenaam van de troon, werd een jaar later geboren, gevolgd door zijn broer, Prins Harry, in 1984.

Maar het publieke sprookje verviel. In een BBC-tv-interview in 1995 beschreef Diana “drie van ons in dit huwelijk” – verwijzend naar de lange affaire van Charles met Camilla Parker Bowles.

Het duurde jaren voordat veel mensen in het VK Charles vergeven, vooral nadat Diana in 1997 in Parijs om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Maar de publieke stemming verzachtte na het huwelijk tussen hem en Camilla in 2005 en haar benoeming tot Hertogin van Cornwall.

Diana’s tragische dood zou leiden tot een actievere rol van Charles in het leven van zijn zoons, en hij richtte zich op liefdadigheidswerk.

Hij is een beschermheer van het Wereld Natuur Fonds, een gulle beschermheer van de kunsten, heeft een scherp oog voor het behoud van traditionele architectuur en is een enthousiaste tuinman.

Maar het is zijn passie voor milieukwesties en biologische landbouwproducten, het oprichten van het merk Duchy Originals om biologische voedingsmiddelen te promoten, dat zijn voornaamste bezigheden zijn geweest.

Hij is ook bekritiseerd vanwege politieke inmenging. In 2013 bleek dat Charles in de voorgaande drie jaar 36 bijeenkomsten had gehad met regeringsfunctionarissen.

Met 73 jaar toen hij koning werd, is Charles de oudste persoon ooit die de Britse troon bestijgt. Hij was erfgenaam geweest gedurende meer dan 70 jaar – het langste in de Britse geschiedenis.

error: Kopiëren mag niet!