Saoedi’s laten Saad Almadi vrij – die werd veroordeeld tot 19 jaar voor kritische tweets

Saudische autoriteiten hebben de 72-jarige Amerikaanse staatsburger Saad Almadi, die 19 jaar gevangenisstraf had gekregen voor mild kritische tweets over de kroonprins van het koninkrijk, vrijgelaten. Almadi belde maandag zijn zoon Ibrahim om te zeggen dat hij was vrijgelaten door de regering van kroonprins Mohammed bin Salman, zo vertelde de jongere Almadi aan The Post. Maar in het gesprek vertelde de oudere Almadi ook dat hij het land niet mag verlaten vanwege een voortdurende reisverbod.

Hij zal verblijven in een familieresidence in Riyadh tot hij het land mag verlaten. Almadi, een gepensioneerde ingenieur die in de jaren 70 naar de VS verhuisde, werd gearresteerd tijdens een november 2021-reis vanuit Florida, waar hij de tweets schreef, naar Saoedi-Arabië om eigendom te verkopen.

De tweets die Almadi in de gevangenis hebben gekregen, bevatten opmerkingen dat Saoedische functionarissen faalden om te beschermen tegen raketbeschietingen van door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen. Het is onduidelijk waarom de Saoedische regering onder de kroonprins, die algemeen bekend staat als MBS, toegegeven heeft of of de vrijlating onderdeel is van een groter akkoord. Ook vorige dinsdag heeft vliegtuigbouwer Boeing overeenstemming bereikt over het verkopen van maximaal 121 vliegtuigen aan de nieuwe Saoedische luchtvaartmaatschappij Riyadh Air en de nationale luchtvaartmaatschappij Saudia Airlines.

De regering-Biden verleende in november MBS immuniteit tegen Amerikaanse rechtszaken over zijn vermeende rol bij de moord op Khashoggi, met verwijzing naar zijn nieuwe functietitel als premier. Almadi werd vrijgelaten vlak voor de islamitische heilige maand Ramadan, die woensdag begint. Het is onduidelijk of andere Amerikaanse staatsburgers door deze ontwikkeling zijn getroffen. Ten minste drie andere Amerikaanse staatsburgers staan voor een uitreisverbod en er wordt gefluisterd dat er anderen gevangen zitten.

error: Kopiëren mag niet!