OEKRAÏNE
Beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Vladimir Poetin
DOOR JORDI BOU

March 20, 2023 – Het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland heeft gezegd dat het een strafzaak heeft geopend tegen de aanklager van het Internationaal Strafhof en de rechters die een arrestatiebevel hebben uitgevaardigd tegen president Vladimir Poetin op beschuldiging van oorlogsmisdaden.

De verhuizing is een symbolisch gebaar van verzet, drie dagen nadat het ICC Poetin en zijn kindercommissaris Maria Lvova-Belova beschuldigde van de oorlogsmisdaad om kinderen uit Oekraïne naar Rusland te deporteren.

Een rapport dat in februari werd gepubliceerd door het Humanitarian Research Lab aan de Yale School of Public Health als onderdeel van het Conflict Observatory, zei dat Rusland ten minste 6.000 Oekraïense kinderen heeft vastgehouden op plaatsen op de door Rusland bezette Krim en Rusland waarvan het primaire doel politieke heropvoeding lijkt te zijn .

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er veel uit het arrestatiebevel voor Poetin en Lvova-Belova zal komen – het ICC heeft geen bevoegdheid om verdachten te arresteren en kan alleen jurisdictie uitoefenen binnen zijn lidstaten – en Rusland is niet een van hen.

Het kan de president echter op andere manieren beïnvloeden, zoals het niet in staat zijn om internationaal te reizen.

error: Kopiëren mag niet!